Martha Beatriz Roque: ‘Repressie gaat voor de zaken’

Martha Beatriz Roque, die een week geleden haar hongerstaking begon, schreef eind augustus een artikel over de website BazarVirtual. Via deze site kunnen familieleden van Cubanen in het buitenland het beltegoed van hun bekenden, verhogen. Maar de geheime dienst maakt het voor dissidenten steeds moeilijker dat anderen hun beltegoed verhogen. ‘Het lijdt geen twijfel dat voor onze dictators de repressie voor business gaat,’ aldus Martha Beatriz die ook wel de IJzeren Dame van de Cubaanse oppositie wordt genoemd. Hier volgt haar tekst die op 31 augustus werd gepubliceerd door de website Cubanet.

De website BazarVirtual heeft als motto De winkel bij u thuis. Het internet adres luidt: www.compradtodo.com; het bedrijf houdt  kantoor in Toronto. Men omschrijft zichzelf in de rubriek Wie zijn wij als: ‘BazarVirtual is een virtuele onderneming gericht op de verkoop van producten en diensten. Als u een bezoek brengt aan onze afdelingen via het linkermenu van BazarVirtual, kunt u kennismaken met onze aanbiedingen. Bezoek BazarVirtual en met plezier zullen wij u ter wille zijn. U bent onze reden van ons bestaan. Op elk moment staan wij zo nodig te uwer beschikking.’

Beltegoed verhogen
Naast de verkoop van verschillende artikelen en voedselproducten aan personen in het buitenland, betaald met creditkaarten en bestemd voor personen in Cuba, biedt de site ook de mogelijkheid om het saldo van mobiele telefoons te verhogen. Met behulp van een creditkaart is het dan mogelijk het beltegoed van personen in Cuba te vergroten. Wanneer men de optie tot saldoverhoging van mobiele telefoons in Cuba aanklikt, komt de bezoeker van de site op een pagina waarbij men om registratie vraagt en men uitlegt hoe de transactie verloopt. Ook verschijnt er een link met een lijst van de commerciële kantoren van ETECSA in Cuba. ETECSA is de staatsonderneming die de telecommunicatie in Cuba monopoliseert en de enige die het saldo op Cubaanse mobiele telefoons kan verhogen. Uiteindelijk functioneren al deze bedrijven op internet die verhoging van saldi mogelijk maken binnen Cuba, als filialen van ETECSA of op zijn minst als getrouwe bemiddelaars.

Dreigementen
Kortgeleden ontving ik op mijn mobiele telefoon een dreigende tekst die zei: ‘Bel eerst met 204 – 3145 (in Havana) om het saldo via internet te verhogen. Wanneer u niet belt wordt het saldo aan de verkoper teruggestort. In geval van fraude kan de lijn worden opgeheven.’  Ik belde met dit nummer en de persoon die me te woord stond – veel minder vriendelijk dan de vriendelijkheid die BazarVirtual beloofd had – begon een soort van kruisverhoor. Een van de dingen die men van mij eiste om verhoging van het beltegoed op mijn mobiel mogelijk te maken, was het noemen van de naam en de voornaam van de persoon die me van uit het buitenland het geld had overgemaakt. En dat was iets wat op de website bij de instructies voor de tegoedverhoging niet had gestaan. Bij weigering zou men de transactie stopzetten. Ik weigerde deze informatie te verstrekken, vooral ook om dat ik in dit geval niet eens wist wie de onbekende weldoener was die mijn saldo wilde verhogen. Hopelijk is het bedrag wel aan de barmhartige Samaritaan teruggestort die mijn beltegoed wilde verhogen.

De winkel bij u thuis

Communicatie bestrijden
De strategie van ETECSA, te weten de Cubaanse overheid, is er duidelijk op gericht te voorkomen dat onbekende of solidaire organisaties, de mobiele telefoons van dissidenten en leden van de Cubaanse civil society kunnen aanvullen, zodat zij in staat zijn te blijven communiceren. Hetzelfde repressieve patroon waarbij leden van de oppositie werden afgesloten van communicatie, deed zich al voor tijdens het bezoek van paus Benedictus XVI toen de ETECSA de mobiele telefoons van de meerderheid van de dissidenten afsloot tot het moment waarop de paus vertrok. Dit gedrag toont aan hoeveel belang de dictatuur hecht aan het feit om opposanten de mogelijkheid om te communiceren, te ontnemen. Ook is het duidelijk dat de obsessie van het regime om de controle en de repressie te handhaven, groter is dat de hunkering naar geld. Het lijdt geen twijfel dat voor onze dictators de repressie voor business gaat.

Link
* Website BazarVirtual 
* Marta Beatrix Roque schreef deze tekst voor de website van Cubanet op 31 augustus 2012

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s