Gay-activist vervolgd vanwege verzoek om ‘eten en vrijheid’

Het openbaar ministerie van Villa Clara heeft de zieke hiv-activist David Bustamante Rodríguez beschuldigd van ‘verstoring van de openbare orde.’ Bustamante (21 jaar) klom maandag 26 mei op het dak van zijn huis in Santa Clara met een spandoek waarop geschreven stond ‘eten en vrijheid’. Het bericht over de vervolging van de gay-activist is afkomstig van de dissident Guillermo Fariñas, die eerder de Sacharov Prijs van het Europees Parlement ontving. Bustamante werd vervolgens hardhandig aangehouden en afgevoerd naar een gevangenis. Via een digitale petitie (zie hieronder) kan zijn vrijlating worden bepleit.

gayaffichevoorvrijlatingbustamente01062014Volgens Fariñas beschuldigen de autoriteiten de 21-jarige actievoerder van het ‘gooien van stenen en het bekogelen’ van de menigte, die door het regime was opgeroepen om voor de woning van Bustamante’s huis te demonstreren. Vanwege zijn protest werd David Bustamante gearresteerd en hardhandig door de politie afgevoerd. Bustamante’s moeder werd over de grond gesleept en in het gezicht geslagen. Twee van haar kinderen, 10 en 14 jaar, waren getuige van de mishandeling. David Bustamante is uiteindelijk overgebracht naar een vleugel van een gevangenis waar aidspatienten verblijven. Hij is er een hongerstaking begonnen. Zijn moeder zegt dat ‘de autoriteiten haar zoon enkele malen met de dood bedreigden, leden van de speciale brigade knipten onder dwang zijn haar en stompten hem,’ aldus Sandra Rodríguez. De agenten maakten haar zoon David uit voor ‘homo en flikker en maakten grappen om hem (…) ook werd hij hard geslagen.’ Zijn moeder zegt dat vanwege de mishandeling tijdens zijn arrestatie zijn arm is verstuikt.

Officiële homobeweging zwijgt
Cuba kent een officiële homobeweging die geleid wordt door Raúl Castro’s dochter, Mariela Castro, directeur van Centrum voor Nationale Hervorming / Centro Nacional de Educación Sexual (CENESEX). Sandra Rodríguez noemt de activiteiten van CENESEX ‘allemaal leugens.’ aldus Rodríguez die de steun vraagt van de internationale homobeweging LGBTI. Onafhankelijke homogroepen hebben al eerder kritiek geuit op de propagandistische activiteiten van de officiële LGBTI-beweging, geleid door Mariela Castro. In een recente verklaring wijst de onafhankelijke activist Ignacio Estrada Cepero er op dat ‘wij meer zijn dan lid of activist van de homogemeenschap, wij zijn vooral Cubanen met onze nationale identiteit. Wij zijn geboren met dezelfde rechten als zij die ons als marionetten gebruiken.’ Ignacio Estrada zegt niet te geloven in de activiteiten van de officiële homobeweging omdat in Cuba ‘niet enkel ons recht op seksuele voorkeur wordt geschonden, maar ook onze Rechten als menselijke wezens en als Cubanen.’ De verklaring besluit met de zinsnede dat er geen ‘tolerantie en acceptatie zullen zijn zonder respect voor de rechten van elke mens.’

banderagayProtest via digitale Petitie
Via een digitale petitie kan protest worden aangetekend tegen de arrestatie van David Bustamante en zijn mishandeling. Ook wordt zijn onmiddellijke invrijheidstelling geeist.

Link
* Verklaring (Spaans) Ignacio Estrada Cepero

Plaats een reactie