Álex Castro: ‘Coca Cola en McDonald zijn welkom’

Anderhalve maand nadat President Obama en president Raúl Castro hun toenaderingsbeleid publiek maakten, heeft Álex Castro laten weten dat Coca Cola en Mc Donald welkom zijn in Cuba. Alex Castro is een van de acht zonen van Fidel Castro. In Miami pleitte ondertussen Juan Formell voor vrije verkiezingen in Cuba; Formell is directeur van de populaire band Los Van Van die de komende weken een grote tournee door de VS maakt.

Alex Castro poseert

Alex Castro poseert

‘Coca Cola en Mc Donald zijn van harte welkom in Cuba’, zei de zoon van Fidel die de laatste jaren vooral functioneert als de hoffotograaf voor zijn vader als deze internationale bezoekers ontvangt. ‘Wij zijn buren. We zouden hier een fabriek van Coca Cola kunnen hebben’, aldus zijn verklaring. ‘Wij maken een break door in ons socialisme maar zullen het nooit verwerpen,’ aldus Alex die ook zei dat zijn vader de contacten van de regering van Raúl met de VS op de voet heeft gevolgd. Met Fidel’s gezondheid gaat het volgens Alex Castro goed. Zijn vader ‘onderzoekt en gebruikt regelmatig drankjes en voedsel bereid met moringa. Fidel heeft de laatste jaren herhaaldelijk gewezen op de kracht van moringa, een geneeskrachtige plant afkomstig uit India met veel mineralen en anti-oxydanten.’ Fidel verscheen in januari 2014 voor het laatst in het openbaar en de meest recente foto’s dateren van augustus van dat jaar.

Samuel Formell

Samuel Formell

Vrije verkiezingen
In Miami heeft de directeur van de muziekgroep Los Van Van, Samuel Formell gepleit voor opheffing van het Amerikaans embargo en ‘vrije verkiezingen.’ Los Van Van behoort tot de popgroepen in Cuba met een uitgesproken sympathie voor de revolutie en Castro. Formell: ‘We hebben een snelle verandering nodig om dit land te kunnen redden,’ zei Samuel Formell die in een interview met AP ook nog zei dat hij het fijn zou vinden ‘wanneer er morgen op het eiland een andere partij zou kunnen functioneren en dat er vrije verkiezingen zullen worden gehouden.’ Hij verzette zich tegen opvattingen waarbij de groep Los Van Van wordt geïdentificeerd met de regering van Cuba. ‘Mijn vader noch ik hebben Fidel en Raúl Castro persoonlijk gekend’ en ‘Juan Formell werkte voor de muziek en hij bemoeide zich niet met politiek’.

Linken
* Interview met Álex Castro en zijn verloofde, 4 minuten
* Meer over het interview met Samuel Formell op de website van Diario de Cuba

Plaats een reactie