Twee Cubaanse honkballers ‘deserteren’ in Puerto Rico

Twee honkballers hebben tijdens wedstrijden in Puerto Rico besloten Cuba de rug toe te keren. Werper Vladimir Gutiérrez (19) en korte stop Dainer Moreira (30) verlieten dinsdag het Cubaanse team dat deelnam aan de 57ste Caribische serie in Puerto Rico. Een voorman van de Cubaanse sportbond INDER noemt de twee ‘verraders’.

Honkballer Dainer Moreira

Honkballer Dainer Moreira

Het bericht over de desertie van de twee honkballers verspreidde zich kort nadat het team van Pinar del Río door de Gigantes de Cibao was verslagen. Hoewel hun verblijfplaats onbekend is, geloven andere teamleden dat de twee hun sportieve kansen in de VS zoeken. Dinsdag werd ook bekend dat de Amerikaanse overheid niet langer extra voorwaarden stelt voor Cubaanse honkballers, die in de VS of in een derde land verblijven. Dat betekent dat zij niet langer een officiële vergunning nodig hebben om contracten te tekenen.

Verraad
De overgebleven teamleden van Pinar del Río organiseerden in Puerto Rico een zogeheten acto de repudio (ritueel van verwerping), waarbij ze activiteiten aanklaagden van ‘georganiseerde groepen’, die desertie aanmoedigen en oproepen tot vertrek uit het team,’ aldus het Cubaanse persbureau Prensa Latina. Het persbureau spreekt over de ‘lange duistere en perverse hand van het Imperium dat probeert te verhinderen en te voorkomen dat wij de doelstellingen realiseren waarmee we naar Puerto Rico kwamen,’ aldus de verklaring voorgelezen door speler Frank Camilo Morejón. Hij zei verder dat de leden van het team ‘alles zullen geven en naar Cuba zullen terugkeren in de overtuiging dat de plicht is voldaan. Wij laten ons niet in verwarring brengen.’

De overgebleven Cubaanse honkballers tijdens de 'akte van werping.'

De overgebleven Cubaanse honkballers tijdens de ‘akte van verwerping.’

Vicepresident van de Cubaanse sportinstituut INDER Jorge Polo bekritiseerde de aanwezigheid in het hotel waar de Cubanen verbleven, van ‘een groep personen die de desertie van de atleten wilde stimuleren’. Volgens Polo zijn ‘de twee deserteurs verraders die hun team hebben bedrogen. (…) Deze daad is verraad aan de revolutie, hun familie en aan het vaderland. Zij kozen voor het geld en ontvangen schaamte.’ Polo herinnerde er ook nog aan dat 19 Cubaanse teamleden (17 van hen waren atleten) bij recente spelen in Midden-Amerika en de Cariben deserteerden. In een reactie op de website Diario de Cuba, noemt een bezoeker de verklaringen ‘Made in Noord-Korea’.

Noot

Honkbalwerper Orland Barroso

Honkbalwerper Orland Barroso

Vandaag werd bekend dat ook een speler van de honkbalploeg uit Santiago de Cuba, Orlando Barroso Gómez (24) Cuba ontvlucht heeft en zich ‘in een ander land bevindt’. Barroso: ‘Ik moest weg, ik zag geen toekomst en heb veel behoeften.’
Bronnen

* 14ymedio en Diario de Cuba
Commentaar
* Angst is de duivel van het Cubaanse team – 14ymedio, 5 februari 2015

 

Plaats een reactie