Raúl Castro wil leeftijdsgrens voor leiders Cuba

De 84-jarige president Raúl Castro wil een leeftijdsgrens instellen voor de toekomstige leiders van Cuba. De bejaarde leider is van mening dat belangrijke oudere partijleden hun tijd beter kunnen besteden aan het spelen met hun kleinkinderen. Het grootste deel van de machtigste mannen van de Cubaanse Communistische Partij van Cuba is op dit moment zeventig jaar of ouder en soms zelfs al ouder dan tachtig jaar.

pcc-zevende-conges-2016-fidel-mella- Carlos Balino

De congreszaal met portretten van Carlos Baliño (1848-1926, bekende nationalist, dichter en schrijver geboren in Guanajay), vakbondsman Julio Antonio Mella (midden) en Fidel Castro

Als het aan de president ligt, wordt zestig jaar de maximumleeftijd waarop mensen nog lid mogen worden van het leidende comité van de partij. Wie ouder is dan zeventig jaar mag voortaan geen prominente functies binnen de partij meer bekleden.

Jong bloed
Castro wil met zijn maatregel de weg vrijmaken voor wat jonger bloed in de Communistische Partij. Veel leiders binnen de partij hebben nog met Fidel Castro gevochten tijdens de revolutie van 1959. Wil de partij een toekomst hebben, dan moeten er meer jongeren bij worden betrokken, stelt president Castro.

Pensioen
De 84-jarige president gaat zelf naar verwachting over twee jaar met pensioen, als zijn termijn erop zit. Cuba krijgt dan vermoedelijk voor het eerst in zestig jaar tijd een leider die niet de naam Castro draagt. Eind jaren vijftig verjoeg Fidel Castro de pro-Amerikaanse regering en veranderde Cuba in een communistische staat. De nu 89-jarige oud-president trad in 2006 af vanwege zijn slechte gezondheid.

pcc-straatbeeld-congres-april2016Geen enthousiasme
Raúl Castro deed zijn voorstel op het 7e congres van de Cubaanse Communistische Partij dat dit weekend plaatsvindt. Zijn plannen werden overigens niet direct met enthousiasme ontvangen door de andere leden van de partij. De jongere leden van de Communistische Partij hebben de afgelopen jaren al regelmatig aangedrongen op economische hervormingen en meer transparantie.

logo-congres-pcc-2017Bron
* Nu.nl / Reuters

Linken
* The Guardian, 16 april: Raúl Castro lacht met Amerikaanse democratie
Tijdens zijn openingsrede dreef de Cubaanse president de spot met de verschillen tussen Democraten en Republikeinen en riep hij de aanwezigen op ‘meer dan ooit alert te zijn’ ondanks het bezoek van president Obama.
* De openingsplechtigheid van het 7e partijcongres van minuut tot minuut in het Engels, volgens partijkant Granma
* Granma: Raúl Castro gisteren The development of the national economy along with the struggle for peace and ideological resolve constitute the partys principal missions.

Plaats een reactie