NYT: Terugdraaien Cubabeleid zal de VS isoleren

Cuba en de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in Florida wachten met spanning op de maatregelen tegen Cuba die president Trump deze maand zal afkondigen. In een redactioneel commentaar schreef de New York Times maandag jl. dat naar verwachting veel van de initiatieven van Obama zullen worden teruggedraaid. De krant citeert een onderzoek van Engage Cuba dat heeft berekend dat het terugdraaien van de maatregelen van Obama de Amerikaanse economie meer dan 6,6 miljard dollar en 12.000 arbeidsplaatsen zal kosten.

bandera-cuba-vs-ineengestrengeld-daniel-zender
Ontwerp: Daniel Zender

Spoedig zal aan de lange lijst van initiatieven van Obama die president Trump wil terugdraaien, Cuba kunnen worden toegevoegd. In 2014 opende Obama een dialoog met Cuba na een halve eeuw van onvruchtbare vijandigheid en leidend tot een verlichting van de sancties. Trump beloofde tijdens zijn campagne terug te keren naar een hardere aanpak van Cuba. Als hij dat doorzet, en dat lijkt waarschijnlijk, zal hij Amerika verder isoleren, Amerikaanse zakenbelangen schaden en, heel wel mogelijk, de pressie tot meer democratie op het Caribisch eiland, belemmeren. Vlak na zijn verkiezing verklaarde Trump, vaag maar onheilspellend dat als Cuba ‘geen betere deal zou sluiten’ hij ‘de deal wilde beëindigen.’ Hij gaf geen details en er werden geen stappen aangekondigd. Maar nu worden de details van wat een politiek ommekeer lijkt, langzaam zichtbaar.

Meer beperkingen
Het algemene doel is het beperken van reis- en handelsmogelijkheden met Cuba omwille van de despotische regering van Cuba, nu geleid door Raúl Castro, broer van de revolutionaire leider Fidel Castro. Een van de maatregelen die wordt overwogen, is het blokkeren van transacties door Amerikaanse bedrijven met Cubaanse firma’s die nauwe banden hebben met het leger dat een hoofdrol speelt in de Cubaanse economie. Ook zouden beperkingen op het reizen naar Cuba worden opgelegd, die door Obama vorig jaar zijn verlicht vóór zijn historische reis naar Cuba. Deze harde sancties golden al langer dan 50 jaar sinds de revolutie in 1959 in Cuba plaatsvond. Ze leidden nooit tot het resultaat waar veel anti-Castro-activisten op hadden gehoopt namelijk de val van de communistische regering van Cuba ten gunste van democratie. Verder isolement van Cuba is nauwelijks verdedigbaar.

internet-parque-calixto-holguin-2015Vrijere stroom
De opening van Obama richting Cuba heeft geleid tot een vrijere stroom van mensen,  goederen en informatie tussen beide landen, zelfs als we rekening houden met betekenisvolle meningsverschillen over mensenrechten. Er zijn verdragen gesloten over gezondheidszorg, plannen gemaakt om olieverspilling te voorkomen, coördinatie van maatregelen tegen drugshandel en uitwisseling van intelligence. Sinds april functioneren er servers van Google in Cuba en het bedrijf werd daarmee het eerste buitenlandse internetbedrijf met content in een van de landen op deze wereld waar de internetdichtheid het laagst is. De aanpak van Obama moedigde ook andere Latijns-Amerikaanse landen aan de VS meer te zien als een partner bij de oplossing van regionale problemen.

Kosten
Engage Cuba, een coalitie bestaande uit vertegenwoordigers van politici van beide poltieke partijen, het zakenleven en jonge Cubaanse-Amerikanen, dringt er bij het Witte Huis op aan verder te bouwen op het fundament van engagement met Cuba, dat het erfde van Obama en dit niet te vernietigen. Engage Cuba, met vertegenwoordigers van bedrijven, economen en leidende Cuba-experts, heeft berekend dat het terugdraaien van de maatregelen van Obama de Amerikaanse economie meer dan 6,6 miljard dollar gaat kosten en meer dan 12.000 arbeidsplaatsen. De groep voorspelt dat de landbouwregio’s in de VS, de kleine industrie en scheepsbedrijven in Florida, Louisiana, Texas, Alabama, Georgia en Mississippi zullen worden getroffen, allemaal staten die in 2016 Trump steunden. Een van de transacties die beëindigd kunnen worden is die van Starwood Hotels and Resorts, een bedrijf dat het management van Cubaanse hotels uitvoert; toekomstige afspraken zullen worden bevroren.

mensen-muurschildering-cheMensenrechten
Het Witte Huis en bondgenoten zeggen dat de Cubaanse regering despotisch blijft en dat er pressie nodig is voor hervormingen. Maar druk heeft minimaal effect gehad en de zorg om de mensenrechten is onoprecht tegen de achtergrond van de omarming door Trump van autoritaire leiders als Putin in Rusland en president Sisi in Egypte. Hij maakte de leiders van Saudi Arabië vorige maand nog duidelijk dat hij niet de bedoeling heeft hen de les te lezen vanwege hun onderdrukkend gedrag tegenover de eigen burgers. Net als met zijn besluit zich terug te trekken uit het klimaatgedrag, wordt Trump’s benadering van Cuba bepaald door de vurige wens zijn politieke basis te behagen, in dit geval de conservatieve republikeinen uit Florida die instinctief anti-Castro zijn. Dat kan hem helpen om in 2020 herkozen te worden, maar dat zal niemand anders helpen. Versterking van de banden met Cuba is geen garantie voor hervormingen in Cuba, maar het is wel de beste gok.

Bron
* Redactioneel New York Times, 5 juni 2017
Link
* Website Engage Cuba

Plaats een reactie