Toeristen vanwege Irma geëvacueerd

De Cubaanse autoriteiten zijn begonnen met het evacueren van meer dan 36.000 toeristen vanwege de orkaan Irma. De ernstige dreiging van Irma wordt nog versterkt door twee orkanen van de eerste categorie, namelijk Katia en José.

orkaan-irma-katia-jose07092017

Katia, José en Irma

In totaal telt het eiland op dit moment 51.000 buitenlandse toeristen, aldus een mededeling na een bijeenkomst van de Defensieraad van de Strategische Regio van het Oostelijke Cubaanse Leger, waaraan ook de Minister Toerisme, Manuel Marrero aan deelnam. Canada, de grootste leverancier van toeristen, werkt sinds gisteren actief mee aan de terugkeer van deze toeristen. Ruim 60% van de toeristen die gebruik maken van hotels in het oosten en midden van het land is Canadees. Volgens weersvoorspellingen zullen de provincies Ciego de Ávila en Villa Clara in het noordoosten van het land het zwaarst worden getroffen door de sterke wind en de hevige regenval van Irma.

orkaan-irma-weekendVeiligheid
Bezoekers uit andere landen zullen worden overgebracht naar toeristencentra met een lager risico, zoals het oosten van Camagüey, waarnaar al degenen die zich op het strand van Santa Lucía bevinden, zullen worden geëvacueerd. Ook zal gebruik worden gemaakt van faciliteiten in Varadero, Havana, Trinidad en Cienfuegos. Minister Marrero zei ook dat de veiligheid van toeristen die in particuliere huurwoningen of casas particulares verblijven, zullen worden gecontroleerd. Bij twijfel zullen zij naar veilige hotels worden overgemaakt. De Burgerbescherming van Cuba heeft voor de oostelijke provincies de alarmfase afgekondigd.

Link
* NOS-video met het pad van Irma over de Caraïben
Irma is Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius en Puerto Rico gepasseerd. De schade is daar enorm. In Puerto Rico worden 3 dodelijke slachtoffers geteld. Op het franse deel van Sint Maarten zijn minstens 8 dodelijke slachtoffers te betreuren. De orkaan blijft categorie 5 en gaat nu richting Dominicaanse Republiek, Cuba en Florida. In Cuba wordt Irma vrijdagavond laat of zaterdagochtend vroeg verwacht. 

Plaats een reactie