JFK: flyers, radio-en-tv en moordplannen tegen Cuba

Uit de vrijgegeven 2.892 documenten van de Nationale Veiligheidsraad (NSC) blijkt dat Operatie Mongoose – een project van geheime Amerikaanse anti-Cuba-initiatieven – erop gericht was de regering van Fidel Castro tijdens de Koude Oorlog ten val te brengen.

kennedy0fbi-edgar-hoover-robert-kennedy

President Kennedy (links), FBI-chef Edgar Hoover (midden) en Robert Kennedy (rechts).

Uit een document uit 1962 dat afgelopen week werd gepubliceerd, kan de conclusie worden getrokken dat de Nationale Veiligheidsraad plannen maakte om het personeel van de Sovjet-Unie in Havana aan te vallen en te intimideren. Het plan bevat geen nadere details. Ook worden in de VS plannen gemaakt om oogsten te doen mislukken met ‘biologische bestrijdingsmiddelen die van natuurlijke oorsprong lijken te zijn’. Adviseur McGeorge Bundy schrijft: ‘maak je geen zorgen om dit type van sabotage.’ (…) ‘Ze kunnen het resultaat lijken te zijn van een lokale besmetting of een natuurramp.’

fidel-castro-eiland-van-de-jeugd-lee-lockwood-1965.jpgd

Fidel Castro (1965) op het Eiland van de Jeugd, Foto: Lee Lockwood

Chemische middelen
Mc Bundy adviseert voorzorgsmaatregelen te voorkomen om neveneffecten zoals het vrijkomen van chemische middelen, te voorkomen. Ook wordt door de Nationale Veiligheidsraad de mogelijkheid onderzocht explosieven aan anti-Castro Cubanen te geven, flyers vanuit ballonnen op het eiland te strooien en Castro-vijandige radio-uitzendingen vanuit onderzeeërs te verzorgen. Ook werd de mogelijkheid overwogen om in te breken op lokale radio-en televisiezenders, maar de Veiligheidsraad zag daar vanaf na een advies van de journalist Edward R. Murrow, die zei dat het ‘in het algemeen niet rendabel zou zijn om een dergelijke elektronische oorlog uit te lokken.’’

Bron
* Persbureau AFP, 28 oktober 2017

Linken
* Algemeen Dagblad, 27 oktober 2017: JFK-documenten vol sappige details;  seksfeestjes en één ton om Fidel Castro te vermoorden. Het is cadeautjes uitpakken voor de Amerikaanse media die zich met honderden journalisten op de JFK-files hebben gestort.
* Brenan Weiss van Business Insider, 27 oktober 2017: The US government planned to drop leaflets in Cuba encouraging people to kill Fidel Castro for just 2 cents.
*  De Morgen, 23 oktober 2017: ‘JFK-files’ bijna openbaar: dit zijn de grootste complottheorieën.

NPR-website, 27 oktober 2017: JFK Documents Highlight Talks On Clandestine Anti-Cuba Ops

Plaats een reactie