Politie beschuldigt slachtoffer homofoob geweld van praten met de media

José Enrique Morales Besada (21), die afgelopen juni het slachtoffer werd van homogerelateerd geweld in Ciego de Ávila, is vrijdag opgeroepen voor een ondervraging op het politiebureau. Volgens zijn ondervragers hebben de autoriteiten zich gestoord aan het feit dat hij de gewelddadige feiten onder de aandacht had gebracht van internationale en onafhankelijke media, waaronder Facebook. Zijn ondervragers hielden hem voor dat spoedig arrestaties zullen volgen van verdachte personen.

 

lgbti-ciego-de-avila-Jose-Enrique-Morales-Besada
José Enrique Morales Besada is teleurgesteld over behandeling door de politie. Hij wil niet dat zijn agressors hun straf ontlopen.

De jongeman vertelde de website 14ymedio dat tijdens het onderhoud niet duidelijk werd waarom dit plaatsvond. Wel werd benadrukt dat de verklaringen van José Enrique Morales veel aandacht hadden gekregen. De staatsmedia negeerden de feiten volledig. De ondervragers beloofden hem dat zijn aanvallers spoedig zouden worden berecht en dat het wachten was op de resultaten van een onderzoek door specialistische chirurgen die hem hadden behandeld vanwege zijn verwondingen. ‘Het ware doel van mijn onderhoud was dat ik me rustig zou houden en over de affaire zwijgen,’ zegt Morales Besada. Tot op heden ontving de jongeman geen enkel bericht over de vervolging van zijn aanvallers. ‘Ik geloof niets van die beloften. Ze zeggen dat vooral om te voorkomen dat ik nog meer interviews geef’, aldus Morales Besada. ‘Ik heb de overtuiging dat zij (de politie, redactie) alleen goed functioneert wanneer eisen en meningsverschillen openbaar worden gemaakt; zwijgen zal mij nooit helpen’, zegt hij in een telefoongesprek. Hij zegt er zeker van te zijn dat ‘mijn verklaringen in Facebook nationaal aandacht hebben getrokken en dat er op nationaal niveau gepoogd is mij te kalmeren,’ zegt hij.

lgbt-ciego-de-avila-enrique-morales

Enrique Morales Besada kort na het incident.

CENESEX zwijgt
Morales Besada werd in juni 2017 door een groep mannen aangevallen toen hij een park in Ciego de Ávila verliet waar een wifi-zone is. Midden op straat kreeg hij een slag tegen zijn kaak met een fles en werden verschillende homofobe beledigingen aan zijn adres geroepen. De jongeman, die carrière maakte als zanger voordat hij het slachtoffer werd van dit geweld, heeft Mariela Castro, dochter van de huidige president Raúl Castro en directeur van het Nationaal Centrum voor Sexuele Hervoming (CENESEX), om hulp gevraagd via sociale netwerken. Morales Besada bevestigt echter aan 14ymedio dat hij tot nu toe geen bericht van CENESEX ontving, noch advies heeft gekregen, ‘zelfs geen telefoontje’. Officiële instellingen in Cuba publiceren geen statistieken over moorden en gewelddaden tegen lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender- en interseksuele personen. Die berichten worden verspreid via sociale netwerken van de gay-gemeenschappen.

Bron
* 14ymedio28 januari 2018

Link
* ‘Mijn aanvallers deden of er niets gebeurd was’, een Engelstalig verslag van het geweld tegen Morales Besada, 14 november 2017

Plaats een reactie