Verkiezingen zonder verrassingen

Afgelopen zondag kozen de Cubanen de afgevaardigden die de nieuwe Nationale Assemblee zullen vormen. Zij zijn belast met de verkiezing van een nieuwe president op 19 april aanstaande. Dat is ook het moment waarop Raúl Castro zijn functie als president (van de Staatsraad of Consejo de Estado) neerlegt. De verkiezingen worden door de regering van Cuba gezien als een mechanisme ter verdediging van socialisme en revolutie, die ‘bedreigd worden’ door de Verenigde Staten.

Diaz-Canel-Cuesta-plus-vrouw-rij-11maart2018

De eerste vice-president van Cuba, Miguel Díaz-Canel en zijn echtgenote Lis Cuesta in de rij voor het stembureau

De eerste vicepresident van het eiland, Miguel Díaz-Canel, benadrukte dat de Cubanen stemmen om hun steun te betuigen aan de revolutie, die ‘wordt aangevallen en bedreigd’ door de Verenigde Staten, die de afgelopen maanden maatregelen hebben goedgekeurd ‘die miljoenen Cubanen beledigen en benadelen’. Diaz-Canel, die waarschijnlijk de volgende president zal zijn, bracht zijn stem uit in zijn woonplaats Santa Clara in aanwezigheid van tientallen nationale en internationale media. Canel is ook kandidaat voor het parlement of Nationale Assemblee. Diaz-Canel stond samen met zijn vrouw ongeveer 20 minuten in de rij; hij begroette en sprak ondertussen met andere kiezers uit zijn stad. Tussen 1994 en 2003 was Canel secretaris-generaal van de partij in Santa Clara en populair onder de bevolking.

Vijand VS
Diaz-Canel (57) beschuldigde op deze verkiezingsdag de administratie van Donald Trump ervan ‘Cuba te beledigen’ en de ‘retoriek van de Koude Oorlog’ te hervatten. Hij wees op de verslechtering van de bilaterale betrekkingen, de verharding van het embargo, de vermindering van het personeel op de Amerikaanse ambassade in Havana en de opschorting van consulaire werkzaamheden. ‘We worden al bijna 60 jaar voortdurend aangevallen en blijven standvastig. De geschiedenis zal ons leren wie de overwinnaars zijn, zij die volharden en wie zijn principes in standhoudt.’

Rol PCC

grafiek-leden-pcc-parlement-april2018
De website 14ymedio bracht de aanwezigheid van de partij PCC en de jongerenorganisatie UJC binnen het parlement in beeld

Meer dan acht miljoen Cubanen ontvingen een oproep om hun stem uit te brengen voor de afgevaardigden in de Nationale Vergadering van de Poder Popular / Volksmacht, die op 19 april zullen worden geïnstalleerd. Uit hun midden worden de 33 leden van de Staatsraad gekozen waaronder de president. Zondagmiddag om 17 uur hadden 6,93 miljoen mensen hun stem uitgebracht, 78,5% van de stemgerechtigden. Vanwege de regenval mochten in 41 gemeenten de stembureaus een uur later, namelijk om 19 uur sluiten. Feitelijk bestaat het kiezen uit niet meer dan instemmen met de namen van 605 kandidaten op het stemformulier, evenveel stemmen als er zetels in het parlement beschikbaar zijn. Alle kandidaten (zie grafiek hierboven) zijn op een enkele uitzondering na, lid van de Cubaanse Communistische Partij (PCC) of actief in de massaorganisaties die verbonden zijn met de partij zoals de jeugdbeweging UJC.

verkiezingen-11032018-raul-gemeente-segunda-frente

Raúl Castro bracht zijn stem uit in Segunda Frente

Raúl en Fidel
Diaz-Canel benadrukte dat de brede deelname aan dit verkiezingsproces een uiting is van de betrokkenheid van het Cubaanse volk bij ‘de historische generatie’ die het land heeft geleid ‘en de revolutie heeft gesmeed. ‘Het is een eerbetoon aan Fidel en steun voor Raúl, onze president, die midden in deze moeilijke situatie het proces heeft geleid om ons economisch en sociaal model te moderniseren,’ aldus Diaz-Canel, de nummer twee van de regering sinds 2013. De 86-jarige president Raúl Castro was de eerste die zijn stem uitbracht in de gemeente Segundo Frente, in de oostelijke provincie Santiago de Cuba, waar hij kandidaat is voor de volgende zittingsperiode. Raúl Castro blijft tot 2021 in functie als partijsecretaris en zal op die manier betrokken blijven bij de besluitvorming in het land.

Bron
* Persbureau EFE, 12 maart 2018
Linken
* Uitslagen Cubaanse verkiezingen volgens website Cubadebate met o.a. uitslagen per provincie, grafieken over de verhouding man-vrouw, zwart-wit en leeftijden.
* Hoe functioneert het Cubaanse kiessysteem? De regimevriendelijke website Cubanismo vertaalde een artikel uit de partijkrant Granma in het Nederlands.
Website Havana Times, 9 maart 2018 How is the President of Cuba chosen?

Plaats een reactie