Bloemen-  en speelgoedwinkels verboden terrein voor VS- toeristen

In de wijk Oud-Havana is de poppenwinkel Muñecos de Leyenda gevestigd, geïnspireerd door Noorse sprookjes, oorspronkelijke indianenfiguren met wigwams, eigentijdse modepoppen en een versie van een in het goud geklede santeriagod Ochún. Deze winkels behoren tot de 180 Cubaanse zaken die volgens de VS verbonden zijn met het Cubaans leger en daarom verboden terrein voor Amerikaanse toeristen. De lijst werd in november 2017 door president Trump gepubliceerd en moet voorkomen dat toeristendollars naar ondernemingen vloeien, die gecontroleerd worden door Cubaanse militairen. De Cubanen ontkennen echter de band van deze keten van toerismewinkels met het economisch conglomeraat van het leger GAESA (Grupo de Administración Empresarial) en wijzen erop dat deze zaken onder het Bureau voor de Historie van de Stad Havana vallen.

bloemenzaak-ros-blanca

Deze bloemenzaak in Oud-Havana staat op de lijst van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken onder de oude naam Florería Jardín Wagner en is verboden terrein voor Amerikaanse toeristen

Dat was tot voor kort juist. De lijst van het VS-ministerie bevat alle toersitenwinkels, restaurants en hotels die vielen onder de verantwoordelijkheid van Habaguanex, een onderneming die tot voor kort toebehoorde aan het Kantoor voor de Historie van de Stad Havana. Met de opbrengsten werden restauratieprojecten en sociale projecten gefinancierd in de wijk. In 2016 werd Habaguanex geannexeerd door GAESA en alle hotels en restaurants werden onderdeel van de Gaviotgroep, eigendom van de militairen. Habaguanex, GAESA en Gaviota staan op de lijst van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Orlando Ramos Blanco, directeur van het Bureau voor Toerisme San Cristobal  zegt echter dat de winkels niet op die lijst thuishoren.

oud-havana- Muñecos de Leyenda

Een jongen passeert de poppenwinkel Muñecos de Leyenda in Oud-Havana

Zij vallen, aldus Ramos nog steeds onder het Bureau voor de Historie van de Stad Havana, geleid door de historicus Eusebio Leal. San Cristobal is de toerismeagent voor het Bureau voor de Historie van de Stad Havana, dat duurzaam en cultureel toerisme in Havana en nog 9 Cubaanse steden aanbiedt. Volgens Ramos is er sprake van een gebrek aan informatie en hij benadrukt dat de winkeltjes nog steeds vallen onder het Bureau voor de Historie voor de Stad Havana. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de lijst periodiek zal worden bezien en aangevuld met relevante informatie. Sinds november is de lijst niet gewijzigd.

Overname hotels door Gaviota
De vlag van de toeristenketen Gaviota wappert aan de gevel van Hotel Ambos Mundos waar Ernest Hemingway in de dertiger jaren pleegde te schrijven. Het hotel Ambos Mundos behoorde met nog een 24-tal andere hotels zoals Palacio del Marqués de San Felipe en Santiago de Bejucal en Hotel Conde de Villanueva tot de Habaguanexgroep en zijn nu in handen van de militairen.

oud-havana-hotel-ambos-mundos

Hotel Ambos Mundos met de vlag van Gaviota

Personeel van Ambos Mundos zegt sinds november vorig jaar geen Amerikaanse groepen meer in huis te hebben gehad maar wel ‘Fransen, Russen, Canadezen en Zweedse bezoekers.’

Naamsverandering
Deze speelgoedwinkel en andere zaken in Oud-Havana blijven op de zwarte lijst staan, ook al worden ze sinds kort Tiendas del Patrimonio of erfgoedwinkels genoemd behorende bij Bureau voor de Historie van de Stad Havana. De mensen die er werken spreken van ‘dwaasheid’. Een medewerker van de poppenwinkel Muñecos de Leyenda constateert dat de meeste kopers van de prijzige poppen ‘made in China’ nu uit Cuba zelf komen. Men denkt aan een naamsverandering. Bij de bloemenzaak Florería Jardín Wagner gebeurde dit al. De winkel heet nu Floreria Rosa Blanca, een verwijzing naar een dichtregel van de patriot José Marti Cultivar una Rosa Blanca / Een witte roos kweken.

Steun kleine ondernemers

oud-havana-toeristen-canada-Hotel Palacio del Marqués de San Felipe y Santiago de Bejucal

Een groep Canadese toeristen in de lobby van het Hotel Palacio del Marqués de San Felipe y Santiago de Bejucal. Amerikanen kunnen hier niet logeren.

De maatregelen van president Trump moeten niet alleen vorrkomen dat dollars naar Cubaanse bedrijven in handen van militairen vloeien. Ook moeten Amerikanen en Amerikaanse bedrijven gestimuleerd worden economische banden aan te gaan met kleine particuliere bedrijven. Maar deze kleine ondernemers klagen ook over het verloop van hun zaken met 40 tot 50% sinds de maatregelen van Trump werden ingevoerd. ‘Als je de gemiddelde Cubanen vooruit wil helpen, moet je zaken opengooien,’ zegt de hoofdstedelijke kunstenaar Luis Puerto. Hij zag als kleine zelfstandige zijn zaken teruglopen. Vorig jaar bezochten nog 1,7 miljoen Amerikaanse toeristen maar vorig jaar winter is dat teruggelopen. ‘Ik ben afhankelijk van bezoekers,’ zegt Puerte. ‘ Vorig jaar en het jaar daarvoor liep het goed maar nu wordt het moeilijker.’

Bron
* Miami Herald, Mimi Whitefield, 26 februari 2018
Linken
Lees ook op deze Cubaweblog: Cubaanse militairen nemen historische binnenstad in bezit, deel 1 en deel 2., 24 en 25 augustus 2016.

Plaats een reactie