Zes maanden geen bezoek voor gevangen dissident

Politiek gevangene en mensenrechtenactivist Eduardo Cardet mag zes maanden lang geen bezoek ontvangen vanwege ‘het verspreiden van vals nieuws’. Eduardo Cardet is de voorman van de Movimiento Cristiano Liberación (MCL) / Christelijke Beweging van Bevrijding. Hij zit al anderhalf jaar gevangen vanwege ‘belediging van de autoriteiten’. Amnesty International heeft de campagne voor vrijlating van Cardet hervat. Cardet is sinds het overlijden op 22 juli  2012 onder verdachte omstandigheden van Oswaldo Payá, Nationaal Coördinator van het MCL.

Eduardo-Cardet_Cuba_MCL-300x224

Eduardo Cardet

Cardet, arts van beroep, werd in 2016 veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en zou nu hij de helft van zijn straf heeft uitgezeten, in voorwaardelijke vrijheid worden gesteld. De autoriteiten van de gevangenis Cuba Sí in Holguín hebben nu voor een periode van 6 maanden bezoeken aan Cardet in de gevangenis verboden wegens ‘verspreiding van vals nieuws’ over de zaak. Cardet’s vrouw, Yaimaris Vecino Leyva, zegt dat zij toen zij op 26 mei de gevangenis Cuba Sí bezocht, geen toegang kreeg tot haar man. Zij was vergezeld van haar kinderen, Eduardo’s moeder en zijn zus. ‘Dit is een nieuwe daad van willekeur tegen Eduardo en ik vrees voor zijn fysiek welzijn,’ waarschuwt Vecino Leyva.

Amnesty
Cardet wordt door Amnesty International (AI) beschouwd als gewetensgevangene. In maart vorig jaar lanceerde AI een urgent action. ‘Hij is een gewetensgevangene en moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten’, zei AI in een verklaring.

Bron
* 14ymedio, 29 mei 2018

Link

* Biografische gegevens over Eduardo Cardet

Plaats een reactie