Spaanse president Sánchez gaat niet alleen ‘als koopman’ naar Cuba

De Spaanse president Pedro Sánchez heeft gisteren in het Congres gezegd bereid te zijn de mensenrechten te verdedigen tijdens zijn aanstaande bezoek op 22 en 23 november aan Cuba. Hij reageerde niet op een vraag van Albert Rivera van  de politieke partij Ciudadanos of hij ook leden van de dissidentie wil bezoeken.

sanchez-pedro-22en23november

President Pedro Sánchez

‘Ik ben bereid om de mensenrechten in Cuba te verdedigen. Ik ga niet alleen als koopman,’ zei hij in een plenaire vergadering van het Spaanse Congres. Rivera herinnerde hem eraan dat dissidenten op het eiland ‘geen politiek kunnen bedrijven in een land dat niet democratisch is’. De president gaf geen nadere details over zijn reis naar Cuba, zoals overeengekomen met de Cubaanse autoriteiten en gepland voor 22 en 23 november. Tot nu toe heeft de regering niet duidelijk gemaakt of er al dan niet een bijeenkomst van Sánchez met vertegenwoordigers van de interne dissidentie zal plaatsvinden. De agenda is nog niet vastgesteld, enkel de data, luidt het commentaar van de autoriteiten.

Venezuela
De leider van de oppositiepartij Ciudadanos heeft er bij Sánchez ook op aangedrongen de mensenrechten in Venezuela aan de orde te stellen en net als andere landen sancties op te leggen aan het regime van Chávez. ‘We schamen ons dat Zapatero of zijn partners in Podemos (linkse politieke partij in Spanje, red.) de VS de schuld geven van de exodus in Venezuela en dat hij de dood van de Venezolaanse opposant Fernando Albán niet veroordeelt,’ aldus Rivera. De Venezolaanse wethouder Albán Salazar, naar verluidt betrokken bij een aanslag op president Nicolas Maduro, zou volgens de officiële versie zelfmoord hebben gepleegd toen hij uit de tiende verdieping van een politiegebouw sprong. ‘Wat er met journalist Khashoggi is gebeurd, is voor mij net zo verachtelijk als wat er met Fernando Albán is gebeurd’, aldus Pablo Casado, voorzitter van de Partido Popular (PP).

Bron
* Diverse persbureaus, 24 oktober 2018

Plaats een reactie