Cuba telt half miljoen ‘leiders’ en ‘supervisors’

De economische hervormingen die de regering van Raúl Castro in Cuba introduceert, worden geconfronteerd met een obstakel dat groter is dan dat van het Amerikaanse embargo. Dat schrijft Daniel Benítez, medewerker van de website Cafe Fuerte die het officiële cijfermateriaal van de Cubaanse overheid analyseerde. Dat obstakel is de Cubaanse bureaucratie bestaande uit 418.176 leiders en managers en supervisors op alle niveaus van de samenleving. Op een bevolking ouder dan 15 jaar, is er op elke 4 arbeiders een ‘chef’. Administratieve medewerkers, technici en personen met een vrij beroep worden daar niet toe gerekend.

arbeiderszonderwerkHet onderzoek van het Statistisch Bureau voor Bevolking en Woningen / El Censo de Población y Viviendas werd in 2012 uitgevoerd en constateert dat van de 4.846.647 Cubanen die economisch actief zijn in het land, er 802.993 geregistreerd staan als leider, chef of supervisor. Het totaal aantal arbeiders omvat 2.186.369 burgers. Het onderzoek stelt vast dat de Staat – als enige werkgever – een totaal van 370.516 leiders telt. De staat is bovendien de werkgever van 93% van al het administratief personeel dat in het land werkzaam is.

Werknemers in de landbouw
De andere 7% bestaat uit werknemers die werkzaam zijn in handelsondernemingen, joint ventures, de productiecoöperaties op het platteland (Unidades Básicas de Producción Cooperativa (UBPC) en de landbouwcoöperaties (Cooperativas de Producción Agropecuaria (CPA) plus de Cubanen die voor eigen rekening werken, de zogeheten cuentapropistas. Sinds het onderzoek in 2012 plaatsvond zijn er in de UBPC’s en de staatscooperaties meer dan 10% van alle aangeslotenen ontslagen.

Werkloos
Het onderzoek stelt ook vast dat van de personen ouder dan 15 jaar slechts 54% officieel bij werk betrokken is, terwijl 4.398.116 personen niet economisch actief zijn of om welke reden dan ook werkloos zijn.

Bron
* Website Café Fuerte

Plaats een reactie