Vier mannen uit Miami in Cuba gearresteerd

Vier Cubaanse ballingen uit Miami zijn in Havana aangehouden en worden ervan beschuldigd ‘terroristische acties’ te hebben gepland. De Cubaanse media verstrekken weinig details behalve dat de vier het op militaire projecten hadden gemunt. Cuba zegt contacten te onderhouden met de Amerikaanse autoriteiten om deze zaak te onderzoeken en herhaling te voorkomen.

Tegen het terrorisme

Tegen het terrorisme

In een verklaring in het communistische dagblad Granma, zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken: ‘Zij waren van plan militaire installaties aan te vallen met de bedoeling gewelddadige acties te ontplooien’. (…) ‘Met dit doel hebben drie van de vier personen sinds half 2013 diverse bezoeken aan het eiland gebracht om hun plannen voor te bereiden.’ De namen van de vier drie mannen zijn: José Ortega Amador, Obdulio Rodriguez Gonzalez, Raibel Pacheco Santos en Felix Monzon Alvarez. Cuba zegt dat zij in opdracht van anderen opereerden, die een langere staat van dienst hebben in de gewelddadige strijd tegen Cuba. Noch de Amerikaanse vertegenwoordiging in Havana, noch de FBI hebben tot nu toe commentaar geleverd op de aanhouding.

Antecedenten
Pacheco (31) woont in Hialeah en heeft een organisatie, geregistreerd onder de naam Fuerza Cubana de Liberacion Inc. De verder onbekende groep zou ‘het volk van Cuba willen helpen bij de herovering van de democratie en verloren vrijheden’. Verder streeft de groep ‘omverwerping van het regime’ na. Rodríguez en Monzón bezochten een half jaar geleden enkele bijeenkomsten van radicale Cubanen in Miami, maar zijn verder onbekend.
Volgens het Cubaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken zouden de vier opdrachten krijgen van meer bekende ‘terroristen’ in Miami zoals Santiago Alvarez Fernández, Osvaldo Mitat en Manuel Alzugaray.’ Santiago Alvarez en Mitat werden in 2006 schuldig verklaard aan een samenzwering nadat een informant de FBI had getipt over de aanwezigheid van een grote wapenvoorraad (zoals machinegeweren en granaatwerpers) in de woning van Alvarez. Alvarez zegt nu in de Nuevo Herald de mannen niet te kennen en noemt de arrestatie van de vier ‘een sinister complot’ bedoeld om ‘vreedzame opposanten verdacht te maken en in de cel te krijgen.’ Van Alvarez is bekend dat hij activisten op het eiland als Martha Beatriz Roque en Jorge Luis Pérez García financieel ondersteunde. Mitat (72) ontkent ook de namen van de vier te kennen: ‘Ik ben slecht in namen, ’zegt hij. Ook de voormalige chirurg Alzugaray (71) zegt de mannen niet te kennen. De laatste maal dat sprake was van gewelddadige infiltratie in Cuba was in 2001 toen drie mannen met pistolen en halfautomatische wapens werden gearresteerd die bommen wilde leggen bij het bekende Cabaret Tropicana in Havana.

Luis Posada Carriles in april2011

Luis Posada Carilles in april 2011

Terrorisme en dissidentie
In de verklaring van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Havana worden Alvarez, Mitat en Alzugaray in verband gebracht met Luis Posada Carilles (86), een Cubaanse balling die in 1976 betrokken was bij een bomaanslag op een passagiersvliegtuig waarbij 73 personen omkwamen. Het Cubaanse televisieprogramma Mesa Redonda legde een relatie tussen deze vorm van ‘terrorisme’ en pogingen van de Amerikaanse regering dissidenten te ondersteunen en de democratie op het eiland te bevorderen. Presentator Randy Alonso van Mesa Redonda zei in de televisie-uitzending: ‘De terroristen zitten niet in Cuba. Zij zitten in de VS.’  Pedro Roig, voormalig directeur van Radio Martí, zegt het niet toevallig te vinden dat Havana de arrestatie van de vier bekendmaakt een week nadat de VS de lijst met namen van landen die het terrorisme steunen publiceerde; Cuba stond opnieuw op deze lijst. Roig wijst op de mogelijkheid dat er hier sprake is van een wanhopige laatste poging van een anti-Castroactivist: ‘Kijk naar de leeftijd. De jongste van de vermeende plannenmakers is ouder dan 70 jaar.’

logozunzuneoLinken
* De verklaring van het Cubaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken
* ZunZuneo en het terrorisme, inzet van de niet-conventionele oorlog, 8 mei 2014
Ook het Internationaal Comité voor de Vrijlating van de Vijf legt vandaag in een verklaring een direct verband tussen terroristische activiteiten als die van Santiago Álvarez Fernández-Magriná  en Posada Carriles en het Twitterproject ZunZuneo omdat deze ‘deel uitmaken van de destabilisatiestrategieeen die Washington toepast om de maatschappelijke orde op het eiland in gevaar te brengen.’

Plaats een reactie