Hongerstakende vakbondsleider voorwaardelijk vrij

Na bijna 100 dagen hongerstaking is vakbondsman Vladimir Morera Bacallao voorwaardelijk vrijgelaten. Dat meldt Iván Hernández Carrillo, voorman van de onafhankelijke Confederación de Trabajadores Independientes de Cuba, vanuit Santa Clara.

Vladimir-Morera-hongerstakingBacallao is op dit moment in het ziekenhuis van Santa Clara vanwege de gevolgen van deze lange hongerstaking. Het was zijn tweede hongerstaking, de eerste beëindigde hij in maart nadat de autoriteiten hem toezegden zijn zaak te herzien. Toch verwierp de rechtbank uiteindelijk deze mogelijkheid omdat er onvoldoende nieuwe elementen, aanwezig zouden zijn. Morera Bacallao werd in november 2013 veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf vanwege het ‘veroorzaken van publiek verzet, een aanval, beledigingen en schade’. Tegelijkertijd werd Jorge Ramírez Calderón, ook vakbondsman, veroordeeld tot 4 jaar gevangenschap. De feiten zouden zich op 14 februari 2013 hebben voorgedaan toen er een zogeheten acto de repudio* plaats vond voor het huis van Ramírez Calderón. Beide vakbondsmannen werden geslagen en gearresteerd. De vrouw van Ramírez Calderón, Nélida Lima Conde, werd ook hardhandig aangevallen en verwond en vervolgens tot drie jaar voorwaardelijke vrijheidsbeneming veroordeeld.

Bronnen:
* Website CID en Diario de Cuba

Noot
* Actos de Repudio zijn door de Cubaanse autoriteiten georganiseerde gewelddadige acties tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de directe omgeving van hun huis. De knokpartijen worden door de overheid/partijorganisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’
 

Plaats een reactie