Op korte termijn ambassades in Havana en Washington

Na afloop van de tweede gespreksronde tussen Cuba en de VS gisteren in Washington, hebben de VS de verwachting uitgesproken dat beide landen in april ambassades zullen openen. De Cubaanse onderhandelaar Vidal liet weten dat Cuba haar eis handhaaft om geschrapt te worden van de Amerikaanse lijst met landen die terroristen steunen, maar dat dit ‘geen voorwaarde’ is om de bilaterale relaties tussen de VS en Cuba te herstellen. Buitenlandse banken hebben aangegeven dat de ontwikkeling van handel en commercie tussen beide landen ondenkbaar is, als Cuba op deze lijst blijft staan.

De tweede ronde in Washington

De tweede ronde in Washington

Na meer dan vijftig jaar diplomatieke ijstijd openen de Verenigde Staten en Cuba mogelijk al in april ambassades in elkaars landen. Dat heeft een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris gisteren in Washington gezegd, na de tweede ronde onderhandelingen over een normalisering van de betrekkingen. De Cubaanse onderhandelaar Vidal zei na afloop dat tijdens de gesprekken geen relatie was gelegd tussen de opening van de ambassades en het verdwijnen van Cuba van de lijst van landen die het terrorisme bevorderen. ‘We hebben gezegd dat dit een belangrijk punt is dat in de loop van het proces van herstel van de relaties moet worden opgelost,’ aldus Vidal.

Presidentiele beslissing
De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, had gisteren ook al aangegeven dat tijdens de tweede gespreksronde niet over verwijdering van Cuba van de terrorismelijst zou worden onderhandeld. Het schrappen van deze lijst vereist een formeel besluit van de Amerikaanse president, dat 45 dagen door het congres kan worden bestudeerd. Cuba staat sinds 1982 op de Amerikaanse lijst met de namen van landen die het terrorisme bevorderen. Dit betekent o.a. dat het verboden is wapens aan zo’n land te leveren, de economische hulp wordt ingeperkt en financiële transacties worden bemoeilijkt. Op deze lijst staan verder nog Iran, Soedan en Syrië. Cuba werd aan de lijst toegevoegd toen het land een veilige thuishaven bood aan uitgeweken ETA-terroristen en strijders van de Colombiaanse guerrillagroepering Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), evenals aan Amerikaanse burgers op de vlucht voor de Amerikaanse justitie.

logoeu-cubaCuba en gesprek EU
Volgende week woensdag en donderdag hervatten de Europese Unie en Havana hun gesprekken. Op de agenda van dit derde gesprek staan handel, investeringen en de politieke dialoog. In januari werd het overleg uitgesteld vanwege onenigheid over het mensenrechtenthema. De EU is de belangrijkste investeerder in Cuba.

Bron
* 14ymedio, Diario de Cuba

Noot
* De  23 minuten durende documentaire met gesprekken met drie oud-ETA-strijders in Havana, een productie van La Boca Cerrada, Spanje. In deze in Cuba geproduceerde documentaire,  komen drie ex-ETA-strijders aan het woord, die in dit land destijds werden opgevangen. ‘Naar Cuba gaan, bood ons zekerheid. Wij wisten dat de Cubaanse regering serieus was. Ik had het gevoel op een veilige plek aan te komen,’ aldus José Miguel Arrugaeta, een van de geïnterviewden. Arrugaeta nam deel aan de ontvoering en de moord op kapitein Martín Barrios in 1983 en vluchtte daarna naar Frankrijk. In 2010 vaardigde een Spaanse rechter arrestatiebevelen tegen hem en andere leden van de ETA en de FARC uit. De laatsten werden beschuldigd van betrokkenheid bij aanslagen in Colombia. De eerste zeven ETA-strijders kwamen op 1 mei 1984 in Cuba aan aan en nog later zouden 6 anderen om humanitaire redenen zijn opgenomen. Het is niet helemaal duidelijk of deze Cubaanse film ook daadwerkelijk door de Cubaanse televisie is vertoond.

Plaats een reactie