Castro en Obama spreken VN toe

Normale relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn pas mogelijk als Washington zijn sancties tegen het buurland opheft. Dat heeft de Cubaanse president Rául Castro maandag gezegd tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De VS moeten de militaire basis Guantánamo teruggeven en stoppen met anticommunistische radio- en televisieboodschappen via de radio- en tv-zender Martí, die het eiland worden opgestuurd. Ook zou het Cubaanse volk een schadevergoeding moeten krijgen voor de schade die zij bijna 55 jaar heeft geleden door het opgelegde Amerikaanse embargo.

Castro na zijn toespraak tot de VN

Castro na zijn toespraak tot de VN

Nu de diplomatieke banden zijn hersteld, kunnen genormaliseerde verhoudingen ‘alleen worden bereikt met het einde van de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba’, zei Castro. De Cubaanse president had kritiek op hoe Europa omgaat met de vluchtelingencrisis. ‘De EU moet onmiddellijk de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de crisis, die zij zelf ontketend heeft. De vluchtelingen zijn een direct gevolg van de destabilisatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die is veroorzaakt door de NAVO en andere staten.’ De generaal kwam op voor de populistische regeringen in Latijns Amerika zoals die van Nicolás Maduro in Venezuela en Rafael Correa in Ecuador, in tegenstelling tot democratische landen met partijen ‘die vervreemd zijn van de aspiraties van hun bevolking’. Raúl Castro benadrukte dat mensenrechten niet mogen worden misbruikt ‘om politieke besluiten op te leggen.’ In die zin verdedigde hij de vrijheid van landen een eigen politiek, sociaal, cultureel en economisch systeem te ontwerpen.

obama-vn-29092015Applaus
Opmerkelijk was dat niet de Amerikaanse president Barack Obama of VN-chef Ban Ki-moon het meeste applaus kregen tijdens de Algemene Vergadering, maar dat de meeste lof uitging naar de 84-jarige Castro. De aanwezige afgevaardigden klapten meer dan twee minuten voor de Cubaanse president. Het applaus kwam overigens vooral van Zuid-Amerikaanse vertegenwoordigers.

Obama
Maandag sprak president Obama al de Algemene Vergadering toe. Hij zei zeker te zijn ‘dat de verandering in Cuba zal plaats vinden’ en dat het ‘niet te vermijden valt’ dat het Amerikaans embargo tegen Cuba zal verdwijnen. Obama verdedigde de toenaderingspolitiek van de VN tegen over Cuba: ’Vijftig jaar voerde de VS een beleid tegenover Cuba dat mislukte in plaats van het leven van Cubanen te veranderen. Wij hebben dat veranderd.’ Obama verzekerde zijn gehoor dat ondanks de ‘verschillen met de Cubaanse regering’ zijn land ‘door zal gaan met de verdediging van de mensenrechten’. Obama sprak gisteren ook met de Cubaanse president Raúl Castro.

Bronnen
* De Telegraaf, Diario de Cuba, De Morgen. Nu.nl
Linken
* Tekst plus video van de toespraak van Raúl Castro, 15 minuten
* Gesprek Lode Delputte, journalist De Morgen bij de Vlaamse Radio (43ste minuut, 5 minuten)

Fidel Castro bezocht op 26 september 1960 de VN

Fidel Castro bezocht op 26 september 1960 de VN

Noot
* Reinaldo Escobar, medewerker van de internetkrant 14ymedio, herinnert eraan hoe op 26 september 1960 Fidel Castro een gedenkwaardige toespraak hield voor de Algemene Vergadering, die bijna 5 uur duurde. De anti-imperialistische retoriek van de bebaarde leider maakte indruk op de leiders van de derdewereldlanden daar aanwezig. De VS waren het middelpunt van Castro’s aanvallen; hij noemde 148 maal dit land bij naam. Escobar voorspelt dat de taal van Raúl Castro – die gisteravond 15 minuten lang sprak – heel wat minder oorlogszuchtig zal zijn dan die van zijn broer in 1960. ‘Het is waarschijnlijk dat van alle aanwezigen, niemand getuige is geweest van de marathondissertatie die Fidel Castro toen presenteerde. Evenmin zijn de beloften die hij toen deed om van Cuba een eiland van hoop te maken, uitgekomen. Het is de opdracht van Raúl Castro de herinnering aan het delirium van destijds te doen vervagen en gezond verstand te tonen,’ aldus Escobar. Reinaldo Escobar (Engelstalig) over Raúl en Fidel in de Algemene Vergadering van de VN

Plaats een reactie