Worden delen van Maine-monument weer verenigd?

logo-obama-reis-cubaObama zal wellicht tijdens zijn bezoek aan Cuba ook het monument voor de slachtoffers van de explosie aan boord van het Amerikaanse marineschip The Maine passeren dat in 1926 aan de Malecónboulevard werd geplaatst. In 1898 stierven 266 Amerikaanse mariniers bij een explosie aan boord van de US The Maine. De explosie was reden voor de Amerikanen om de Spanjaarden de oorlog te verklaren waardoor de Spaans-Amerikaanse oorlog was begonnen. Het monument werd na 1959 het symbool van de harde confrontaties die zich tussen het Cuba van Castro en de VS voordeden. In de afgelopen eeuw veranderde het uiterlijk van het Mainemonument enkele malen.

maine-1926-misschien

Het monument enkele jaren na de bouw in 1926

Het monument was aanvankelijk gekroond met een Amerikaanse adelaar met verticale vleugels. Al een jaar later raakte het monument beschadigd bij een orkaan en later werden de vleugels er opnieuw aan bevestigd, maar nu horizontaal. Deze adelaar bevindt zich nu in het gebouw van de Amerikaanse ambassade. Het monument telde aanvankelijk drie borstbeelden, namelijk van president William McKinley die Spanje de oorlog verklaarde, van Leonard Wood, de eerste militaire gouverneur in Cuba en van president Theodore Roosevelt.

Revolutie

maine-monument-nu

Aan de voet van het Mainemonument nu

Toen Fidel Castro aan de macht kwam, werden op 18 januari 1961 de adelaar en de borstbeelden door een menigte verwijderd omdat het monument ‘een symbool van het imperialisme’ zou zijn. Het volgende bijschrift werd toegevoegd: Aan de slachtoffers van de Maine die door de imperialistische hebzucht werden opgeofferd ter wille van de wens de macht over het eiland Cuba te verkrijgen. Februari 1898 – Februari 1961.

Stukken helen

maine-inscripcion-del-monumento-a-las-victimas-del-maine

De inscriptie die Fidel Castro liet toevoegen

Het hoofd van de adelaar werd later teruggegeven aan Zwitserse diplomaten en bevindt zich nu in de Amerikaanse ambassade. Het lichaam en de vleugels zijn opgeslagen in het Stedelijk Museum van Havana. De directeur van dit museum meent dat de huidige relaties tussen Cuba en de VS niet beter gesymboliseerd kunnen worden dan door de diverse onderdelen van het monument weer te verenigen.

Bronnen
* Wikipedia en El Nuevo Herald

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s