Eerste Mei in Cuba: veel betrokkenheid, maar geen eisen

Met de leus: Voor Cuba: Eenheid en Compromis werd zondag in Cuba de Eerste Mei gevierd. Ongeveer 600.000 Cubanen liepen in Havana mee. Tijdens deze Eerste Meiviering werd herhaaldelijk verwezen naar het vorige maand gehouden 7e partijcongres en naar de 90ste verjaardag van Fidel Castro in augustus aanstaande. Tussen de duizenden borden en spandoeken die de Cubaanse arbeiders meevoerden, was er geen enkele te bespeuren waarin de arbeiders (salaris)eisen stelden. Volgens de staatsmedia namen 200.000 kleine zelfstandigen of cuentapropistas, de particuliere sector in Cuba die een half miljoen personen telt, aan de viering deel. In tegenstelling tot andere jaren was geen enkele regeringsleider van andere landen uit de regio aanwezig.

eerste-mei-2016-mariniers-fidel

Herhaaldelijk werd in deze Eerste Mei-optocht verwezen naar de aanstaande 90ste verjaardag van Fidel Castro op 13 augustus.

Het defilé op het Plein van de Revolutie duurde ongeveer anderhalf uur. Op het podium waren de president en eerste partijsecretaris Raúl Castro aanwezig, de eerste vicepresident Miguel Díaz-Canel Bermúdez; José Ramón Machado Ventura, de tweede partijsecretaris en Ulises Guilarte de Nacimiento, leider van de vakcentrale Central de Trabajadores de Cuba (CTC), de enige officieel toegestane vakbond in het land die 3,4 miljoen leden telt. Guilarte de Nacimiento, ook lid van het Politbureau, sprak over ‘de manoeuvres’ waar veel linkse regeringen in Latijns-Amerika op dit moment het slachtoffer van zijn en ze wees daarbij op onrust in Venezuela, Brazilië, Ecuador, Bolivia, Nicaragua en El Salvador. Ook wees de vakbondsleider op het normaliseringsproces tussen de regeringen van Cuba en de VS . Hij merkte op dat dit proces slechts voltooid kan zijn als ‘de economische, commerciele en financiële blokkade tegen ons land’ wordt opgeheven. Ook laakte hij de Amerikaanse aanwezigheid op de marinebasis Guantánamo.

eerste-mei-2016-prominenten-spreekgestoelte

Vakbondsleider De Nacimiento (in rood) naast tweede partijsecretaris Machado Ventura

Geschiedenis
De deelnemers riepen o.a. ‘de geschiedenis zullen we niet vergeten’, een verwijzing naar de toespraak die president Obama uitsprak in het Gran Teatro van Havana tijdens zijn bezoek aan Cuba en waarin hij zei de geschiedenis van de relaties tussen Cuba en de VS te kennen, maar weigerde er door ‘gevangen’ te worden gehouden. Een uitspraak waardoor officieel Cuba zich beledigd voelde. Al vroeg in de ochtend verzamelden de Een-Mei-vierders zich in de omgeving van het Plein van de Revolutie; de meesten werden per bus aangevoerd vanuit de fabrieken en bedrijven waar ze werken. Daarvoor waren 3.257 stadsbussen ingezet.

Bron
* Zunilda Mata, website 14ymedio, 1 mei 2016

Link
* Tekst in de partijkrant Granma (Spaanstalig) van Ulises Guilarte de Nacimiento, leider van de vakcentrale Central de Trabajadores de Cuba (CTC).

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s