Filiaal Amerikaans bedrijf Caterpillar in Cuba

Rimco, de distribiteur in Cuba van het Amerikaanse bedrijf Caterpillar, heeft toestemming van de Cubaanse autoriteiten gekregen voor een vestiging in de zogeheten Speciale Investeringszone Mariel. Caterpillar Inc., vaak afgekort tot CAT, is een Amerikaans bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerp en de bouw van zware machines voor de weg- en waterbouw en mijnbouw. Het bedrijf deed eerder dit jaar een schenking aan Cuba om de erfenis van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway te beschermen.

logo-fihav-2017Volgens Caroline McConnie van Caterpillar is dit het eerste Amerikaanse bedrijf dat zich in de Marielzone (ZDEM) vestigt. Zij bevestigde woensdag tijdens de grote commerciële beurs FIHAV 2017 in Havana, dat hiervoor vergunningen o.a. van het Ministerie van Commercie en andere instellingen zijn verkregen. Rimco zal gebruik maken van warenhuizen voor de verkoop van onderdelen en reparatiewerkplaatsen evenals van een centrum waar technische medewerkers zullen worden opgeleid. Het bericht komt op een moment dat de spanningen tussen Cuba en de VS zijn toegenomen door de zogeheten akoestische geluidenoorlog, waar Amerikaans  diplomatiek personeel in Cuba slachtoffer van zou zijn geworden. McConnie zegt dat het bedrijf de toestemming om in Cuba te opereren, ontving in de periode vóór de huidige Trump-administratie. Het filiaal van Caterpillar zal in 2018 worden geopend. Cuba begon drie jaar geleden 45 kilometer ten westen van Havana met de aanleg van de Marielzone, bedoeld om buitenlands kapitaal aan te trekken met aantrekkelijke mogelijkheden voor export van winsten. Het Marielproject wordt geleid door het Cubaanse staatsbedrijf Almacenes Universales, onderdeel van het militaire businessgroep Gaesa. In juni jl. sprak president Trump in Miami nog een verbod uit over handel drijven met onderdelen van het Cubaanse leger.

Bron
* Marc Frank, Reuters, 3 november 2017

houtskool-carbonero-Cuba-Alejandro-Ernesto

Hoofdbestanddeel van de Cubaanse houtskool is de zogeheten marabú, een hardnekkig onkruid dat een deel van de braakliggende gronden in Cuba heeft overwoekerd en andere planten en gewassen verstikt. Het snoeien ervan gebeurt vaak door particuliere boeren die de houtskool verkopen aan een staatsbedrjf. De houtskool wordt in de VS vooral gebruikt in ovens voor pizza’s en brood.

Tweede houtskoolleverantie aan VS

Het staatsbedrijf CubaExport heeft een contract getekend met het Amerikaanse bedrijf Coabana Trading LLC, om in december 40 ton Cubaanse ambachtelijke houtskool naar de VS uit te voeren. Het is de tweede maal binnen 1 jaar dat de bedrijven een dergelijke transactie sluiten. De ondertekening vond plaats op de FIHAV 2017, de 35e internationale beurs van Havana, die afgelopen week werd gehouden. Volgens president-directeur Craig J.Litherland ontwikkelen de relaties tussen beide bedrijven zich in positieve zin en kijkt hij uit naar uitbreiding van de transacties naar andere producten, zoals koffie en honing. Het bedrijf Coabana Trading LLC ondervond geen problemen bij de invoer van de houtskool ter waarde van 16.800 dollar. Het product bereikte via de haven van Mariel de Amerikaanse havenstad Everglades.

Bron
* 14 y medio, 2 november 2017
Link
* Meer informatie over de Havana International Fair FIHAV in een Engelstalig artikel van de website 14ymedio, getiteld: Real needs at the Havana Fair. Italiaanse pampers en tractoren van Caterpillar waren topattracties op deze beurs, waar 3000 ondernemers uit 63 landen (inclusief de VS) aan deelnamen.

 

Plaats een reactie