Dilma Rousseff : ‘Als Brazilië het niet doet, doet Nederland het wel’

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft zich dinsdag tijdens een televisieverkiezingsdebat verdedigd voor de omvangrijke infrastructurele steun die Brazilië biedt aan bijvoorbeeld de uitbreiding van de haven van Mariel in Cuba:  ‘Als Brazilië het niet doet, doen ander landen zoals Nederland het wel.’ In oktober worden in Brazilië presidentsverkiezingen gehouden en Rousseff hoopt te worden herverkozen.

Raul Castro en Rousseff bij de ingebruikneming van een deel van het Marieeprject op 27 janurai 2014

Raúl Castro en Dilma Rousseff bij de ingebruikneming van een deel van het Marielproject op 27 januari 2014

De president verdedigde de financiering door Brazilië van projecten in veel Latijns-Amerikaanse landen en stelde vast dat steeds als voorwaarde wordt gesteld dat Braziliaanse bedrijven er in participeren en dat de levering van materialen voordeel moet opleveren in de vorm van inkomen en werk voor Brazilië. ‘Het beleid van Brazilië is erop gericht dat Latijns-Amerika wordt gesteund, maar ook ons land en onze bedrijven,’ aldus Rousseff op het televisiekanaal Bandeirantes. Zij wees op de verantwoordelijkheid van ‘de sterkste regionale macht van Latijns-Amerika.’ Rousseff zei dat Brazilië zich vroeger richtte op de ontwikkelde landen en ‘nu kijken we naar heel Latijns Amerika en heel Afrika en we hebben een relaties met de BRICS-landen (het blok landen met als deelnemers Rusland, India, China en Zuid-Afrika), waardoor we de mogelijkheid hadden de BRICS-bank op ter richten die ook projecten gaat financieren in landen in ontwikkeling.’ “Wij vormen een variant op het IMF (Internationaal Monetair Fonds), een akkoord om landen te beschermen tegen de internationale vluchtigheid’

Mensenrechten in Cuba
Rousseff beantwoordde ook een vraag van de sociaalchristelijke presidentskandidaat en evangelisch dominee Everaldo Pereira, die vraagtekens zette bij de financiering waardoor de ‘de Cubaanse dictatuur wordt ondersteund’ via het havenproject van Mariel. Van de 957 miljoen dollar die voor dit project nodig zijn, draagt Brazilië 682 miljoen dollar bij, afkomstig van de staatsbank Banco Nacional de Desarrollo Económico y Social (BNDES) en bedoeld om een containerpark te bouwen. Bij haar bezoek aan Cuba in januari bood Rousseff president Castro nog eens 290 miljoen dollar aan voor de ontwikkeling van een industriële zon in de regio van Mariel. Rousseff: ‘Onze relaties met Cuba zijn dan ook zeer positief, we financieren Braziliaanse bedrijven om een haven in Cuba aan te leggen, die weer financieel voordeel oplevert voor Braziliaanse bedrijven’ en ze rechtvaardigde de enorme investering met de opmerking dat als Brazilië het niet zou doen ‘andere Europese landen, als Nederland’, het zouden doen.

Geheimzinnigheid
In de Braziliaanse media wordt kritisch gereageerd op het miljardencontract met landen als Cuba en Angola. Jorge Casado, columnist van de krant O Globo, schreef eerder over de grote geheimzinnigheid rond deze operaties. Verdragteksten, protocollen, technische verslagen en correspondentie worden als ‘geheim’ geclassificeerd en blijven dat tot 2027. Casado schreef dat Brazilië sinds het militaire regime, niet zo’n groot gebrek aan transparantie heeft gekend. En de hoofdstedelijke krant Correio Braziliense schreef dat van de 218 miljoen dollar bestemd om Braziliaanse havens te verbeteren, vorig jaar slechts 15 miljoen (7%) was gebruikt.

Bron
* Persbureau EFE
Link
* De correspondent van het NOS-Journaal, Marc Bessems beoordeelde het verkiezingsdebat in Brazilië op zijn weblog.   

Plaats een reactie