De connectie Cuba, Venezuela en Den Haag

De onafhankelijke digitale nieuwskrant 14ymedio in Cuba publiceerde op 28 juli een artikel over ‘de verrassende vrijlating van het voormalig hoofd van de Venezolaanse Militaire Inlichtingendienst van Venezuela, Hugo Carvajal.’ Carvajal was op 23 juli in Aruba op beschuldiging van betrokkenheid bij drugshandel en steun aan de Colombiaanse guerrillabeweging FARC aangehouden. In het artikel, gebaseerd op informatie afkomstig van de Venezolaanse krant La Patilla worden de nauwe banden beschreven tussen het Nederlandse bedrijf Damen Shipbuilding & Engineering met een scheepswerf in Santiago de Cuba, Venezuela en Cuba. La Patilla concludeert dat het geen dwaze gedachte is, in het licht van ‘de uitstekende relaties die het Nederlandse bedrijf Damen heeft met zowel de marine in Venezuela als met het staatsbedrijf Pdvsa,’ dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag uiteindelijk besloot Carvajal niet uit te leveren aan de VS maar uit te wijzen naar Venezuela. Carvajal bleek als consul van Venezuela in Aruba ondanks eerdere verklaringen toch diplomatiek onschendbaar te zijn.

De website van de Venezolaanse scheepswerf Ucocar over de samenwerking tussen de drie landen

De website van de Venezolaanse scheepswerf Ucocar over de samenwerking tussen de drie landen

De Nederlandse onderneming Damen Shipyards, aldus lokale media in Venezuela, kondigde eind april de bouw van 38 schepen voor Venezuela aan ter waarde van 469 miljoen dollar,  namelijk 8 transportschepen voor diverse doeleinden (waarde € 132,5 miljoen), 12 patrouilleboten (waarde € 309,3 miljoen) en 18 snelle vaartuigen (€ 27 miljoen) model Damen Interceptor 1102, zie foto. In Caracas werd het nieuws bekend gemaakt door admiraal Gilberto Pinto Blanco die uitlegde dat het project onderdeel uitmaakt van het reeds bestaande convenant tussen de Nederlandse groep Damen Shipyards en Venezuela. De Venezolaanse marine beschikte op dat moment al over 5 vaartuigen die eerder door Damen waren geleverd.

snelle vaartuigen (€ 27 miljoen) model Damen Interceptor 1102

De patrouilleboot van Damen, model Interceptor 1102

Bouw in Cuba
Volgens de digitale Venezolaanse krant La Patilla werd niet internationaal aanbesteed  maar werd de opdracht rechtstreeks aan het Nederlandse bedrijf gegund. ‘Het opmerkelijke van deze contracten is dat het grootste deel van de constructiewerkzaamheden worden uitgevoerd in Cuba. Via Venezuela gaan omvangrijke subsidies naar de regering van de Castrobroeders,’ aldus de digitale krant. La Patilla concludeert dat het geen dwaze gedachte is, in het licht van ‘de uitstekende relaties die het Nederlandse bedrijf Damen heeft met zowel de marine in Venezuela als met het staatsbedrijf Pdvsa,’ dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag uiteindelijk besloot Carvajal niet uit te leveren aan de VS maar uit te wijzen naar Venezuela.

Meer orders
In juni meldde de website van Damen dat met de Venezolaanse oliemaatschappij Pdvsa een contract was getekend voor de levering van 10 sleepboten die voor een deel op de werf van Damen in Roemenie en voor een ander deel op die in Vietnam zullen worden gebouwd. Een medewerker van Damen, Erik Hertel meldt dat er ‘gesprekken worden gevoerd met Pdvsa over nieuwe orders’ van het Venezolaanse staatsbedrijf.

Bronnen:
* La Patilla, digitale nieuwskrant in Venezuela, 28 juli 2014
* De digitale Cubaanse nieuwskrant 14ymedio, 29 juli 2014

Noot
* Zondag 27 juli werd bekend dat de eerder gearresteerde Venezolaanse consul in Aruba en voormalig hoofd van de Venezolaanse militaire inlichtingendienst, Hugo Carvajal op verzoek van Nederland werd vrijgelaten. Carvajal werd tegelijkertijd door Nederland  ‘persona non grata’ verklaard. Carvajal (links op de foto naast president Maduro na terugkeer uit Aruba) was op 23 juli gearresteerd op beschuldiging van betrokkenheid bij drugssmokkel en steun aan de Colombiaanse guerrillagroep FARC.

Carvajal (links op de foto naast president Maduro na terugkeer uit Aruba)

Carvajal (links op de foto) naast president Maduro na terugkeer uit Aruba

Direct na arrestatie vroegen de Arubaanse autoriteiten om advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Aanvankelijk gold het standpunt dat Carvajal zich niet kon beroepen op diplomatieke onschendbaarheid. 72 uur later liet de Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans weten dat Carvajal deze wel bezat. Hoofdofficier Blanken op Aruba reageerde in de Volkskrant verbaasd op de handelwijze van de minister en hij constateerde dat ‘Timmermans een andere beslissing heeft genomen dan zijn ambtenaren.’ Volgens het Ministerie zou deze ommezwaai geen enkele relatie hebben met de naderende aanwezigheid van Venezolaanse oorlogsschepen richting Aruba. ‘Dat was een zuiver juridische afweging.’

President Nicolás Maduro bedankte Nederland ‘voor het nemen van een moedig besluit om de situatie op te lossen’. Carvajal blijkt overigens veel vaker in Aruba te zijn geweest dan in eerste instantie werd gedacht en hij onderhield persoonlijke banden ‘met tenminste één minister uit het kabinet van premier Mike Eman, Mike de Meza (Energiezaken),’ aldus de Telegraaf van 31 juli.

Plaats een reactie