Tweede gesprek VS en Cuba a.s. vrijdag in Washington

Vrijdag a.s. zullen de delegaties van Cuba en de VS in het State Department in Washington hun overleg voortzetten. De eerste ronde vond op 21 en 22 januari plaat in Havana. Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen is de opening van ambassades in beide landen en de uitwisseling van ambassadeurs.

Delegatieleiders Roberta_Jacobson VS en Josefina Vidal. Cuba

Delegatieleiders Roberta Jacobson VS (links) en Josefina Vidal. Cuba

In de afgelopen maand hebben Amerikaanse Congresleden Cuba bezocht, gesproken met autoriteiten, leden van de civil society en kerkelijke vertegenwoordigers en het Amerikaanse Congres hield enkele hoorzittingen over deze gevoelige kwestie voor Republikeinen en Democraten. De tweede gespreksronde wordt van Amerikaanse zijde opnieuw geleid door de onderminister voor Latijns-Amerika, Roberta Jacobson, en voor Cuba door Josefina Vidal, directeur Verenigde Staten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

logo-usa-cubaVersoepelingen
In de afgelopen periode maakten de Amerikanen ook maatregelen bekend die het reizen van Amerikaanse staatsburgers naar Cuba vergemakkelijken en werd de invoer van enkele Cubaanse producten en diensten afkomstig uit de particuliere sector, toegestaan hoewel er nog veel uitzonderingen gelden. In het Congres zijn twee wetsontwerpen ingediend: een wet die ook toeristische reizen naar Cuba mogelijk moet maken en een verdergaand wetsontwerp dat een begin wil maken met de afbouw van het commerciële embargo dat sinds 1962 geldt. De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, liet tijdens haar bezoek aan het eiland vorige week weten dat er in het Congres sprake is van ‘groot enthousiasme’ over de toenadering en ze toonde zich optimistisch over een mogelijk einde van het embargo. De regering van Raúl Castro dringt er bij Washington op aan het gehele embargo in te trekken en acht de eenzijdige versoepelende maatregelen van de zijde van de president Obama onvoldoende. Volledige intrekking vereist echter instemming van de wetgevende machten.

Terrorisme
Havana wil ook dat Cuba verdwijnt van de Amerikaanse lijst van ‘sponsoren van het terrorisme’ en noemt dit een van de fundamentele voorwaarden voor de voortzetting van de toenadering en de normalisering van de relaties. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zou dit thema nu bestuderen.

Mensenrechten*
Voor de Verenigde Staten is een van de neteligste kwesties die van de mensenrechten en de vrijheden op het eiland. De Cubaanse regering heeft op dit terrein een concessie gedaan door meer dan 50 politieke gevangenen vrij te laten en ook de Amerikaanse ontwikkelingswerkers Alan Gross, die voor vijf jaar in Cuba gevangen zat, vrij te laten.

Nancy Pelosi wordt ontvangen door de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruni Rodrifguez. Rechts: de Cubaanse onderhandelaar Jsoefina Vidal

Nancy Pelosi (links) wordt ontvangen door de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez. Rechts: de Cubaanse onderhandelaar Josefina Vidal

Dissidenten
De toenadering tussen de VS en Cuba die in december werd aangekondigd, kan niet rekenen op de steun van een deel van de Cubaanse dissidenten. O.a. de mensenrechtengroep Damas de Blanco en de beweging Estado de Sats verzetten zich frontaal tegen het nieuwe beleid en benadrukken dat een economische en commerciële opening slechts zal leiden tot een versterking van de machtspositie van het regime en de repressie zal doen voortduren. Berta Soler, leider van de Damas de Blanco, ontmoette in de afgelopen weken diverse leden van het Amerikaanse Congres en zij legde uit dat de arbitraire aanhoudingen en schendingen van de mensenrechten in Cuba nog aan de orde van de dag zijn. Dergelijke getuigenissen zijn een steuntje in de rug van enkele Cubaans-Amerikaanse senatoren zoals Marco Rubio, Robert Menéndez en Ileana Ros-Lehtinen, die eisen dat de regering van Obama geen concessies doet aan Washington zolang de mensenrechtenschendingen voortgaan. Maar er is in de VS ook een sterke groep van ondernemers actief, deels verbonden met de Cubaanse ballingengemeenschap die hun koers verleggen en het beleid van toenadering tussen Havana en Washington willen versterken. Ook een deel van de Cubaanse politieke dissidenten kiest voor deze richting.

Traag
Ondanks de euforie van de eerste weken, wijzen veel Cuba-specialisten erop dat het beleid van toenadering zich trager ontwikkelt dan in die eerste fase werd verwacht, alhoewel  beide landen al anderhalf jaar geheime gesprekken voerden.

Bron
* Persbureau EFE

 Noot
*
Dit weekend meldde de Cubaanse oppositiegroep Unión Patriótica de Cuba (UNPACU) dat op diverse plaatsen in Cuba een honderdtal activisten zijn aangehouden en gearresteerd. Het persbureau Hablemos Press spreekt van 200 aanhoudingen in heel het land. Zaterdag begonnen de bedreigingen tegen leden van mensenrechtengroepen al. Berta Soler (Damas de Blanco) werd toen aangehouden omdat ze een persconferentie voor buitenlandse journalisten had aangekondigd in het Ghandi Park.

Plaats een reactie