Cuba verbiedt kleine ondernemers koffie-export naar VS

De Vereniging voor Kleine Boeren (ANAP), een zogeheten massaorganisatie van het Cubaanse regime, verwerpt de plannen van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken om Cubaanse boeren de kans te geven koffie in de VS in te voeren

koffie-caficultor-selecciona-cafe-maduro

De pluk en selectie van de koffie

De ANAP (Asociación Nacional de Agricultores Pequeños) verzet zich in een verklaring van 5 mei tegen versoepeling van de importregels door de Amerikanen. Die versoepeling biedt de mogelijkheid koffie van ‘onafhankelijke ondernemers’ in Cuba in de VS in te voeren. De versoepeling geldt ook voor Cubaans textiel. John Kavulich, voorzitter van de Kamer van Koophandel VS-Cuba, waardeert de pogingen van Washington de particuliere sector te steunen, maar benadrukt dat ‘het effect beperkt zal zijn’. De ANAP lijkt de nieuwe commerciële mogelijkheden niet te willen onderzoeken. De organisatie opgericht in mei 1961, omschrijft zichzelf als ‘sociaal’ en zegt ‘de belangen van de Cubaanse boeren te vertegenwoordigen’. De organisatie merkt op dat de maatregelen bedoeld zijn ‘om invloed te krijgen op de Cubaanse boeren en hen los te maken van de Staat.’ De ANAP (200.000 leden) zegt dat dit ‘niet zal worden getolereerd, want dat zou leiden tot de vernietiging van een revolutionair proces dat participatieve democratie, vrijheid, soevereiniteit en onafhankelijkheid heeft gebracht’. Uit de verklaring blijkt niet of de boeren betrokken bij de koffieteelt ook geraadpleegd zijn over de inhoud van de standpuntbepaling van de ANAP.
logo-anapExport taboe
ANAP gebruikt als argument o.a. dat ‘niemand denken moet dat een kleine boer naar de VS kan exporteren’. (…) ‘Dat wordt pas mogelijk wanneer Cubaanse bedrijven kunnen deelnemen aan de buitenlandse handel en financiële transacties in dollars mogelijk worden. Dat is tot nu toe nog geen werkelijkheid’. De ANAP, vergelijkbaar met de staatsvakbeweging CTC of de vrouwenorganisatie FMC, presenteert zich veelvuldig als deel van de civil society in Cuba, maar in deze verklaring spreekt ze over Cubaanse boeren die ‘lid zijn van de socialistische civil society’, onderdeel van de Staat en die ‘niet tegenover de Staat staan.’ De tekst herhaalt de zinsnede die de laatste maanden in diverse toonaarden door vertegenwoordigers van het officiële Cuba wordt gebruikt, namelijk: ‘Wij worden geconfronteerd met de imperialistische politiek die erop is gericht de verdeeldheid te bevorderen evenals de desintegratie van de Cubaanse samenleving.’

Kcho
In 2014 werd in Cuba 6.105 ton koffie geproduceerd; de vraag naar koffie in Cuba is jaarlijks 24.000 ton. Het zijn productiecijfers die ver achterblijven bij die uit de jaren zestig toen meer dan 62.000 ton koffie werd geproduceerd.
Een bezoeker van de website 14ymedio reageert als volgt: ‘Waarom mogen Kcho (een met Fidel Castro bevriende kunstenaar, redactie), komieken en juwelenmakers wel hun producten in de VS verkopen en waarom mogen Cubaanse boeren dat niet?’ En een andere reactie wijst erop dat er in Guatemala ‘socialistische coöperaties’ zijn die hun producten aan de VS verkopen zonder dat de staat zich ermee bemoeit.

Bron
* Zunilda Mata van de website 14ymedio, 5 mei 2016

Link
* De Spaanstalige verklaring van ANAP, 5 mei 2016

Plaats een reactie