Cubanen kunnen onbespied op Facebook

Deze week kunnen we de Cubaanse feisbuqueros (Facebookers) feliciteren. Sinds enkele dagen hebben ze anoniem en versleuteld met alle data toegang tot Facebook via The Onion Router, beter bekend als Tor.* De digitale krant 14ymedio publiceerde het nieuws en een van de redacteuren Yoani Sánchez reageert op een kritische kanttekening van een bezoeker van deze site.

Logo TOR The-Onion-Router-Tor-De functionaliteit was al enige tijd in werking, maar pas nu is de versleuteling van de hele gegevensuitwisseling tussen gebruiker en sociaal netwerk er aan toegevoegd. Bovendien wordt gegarandeerd dat de internetgebruikers die van die bijzondere wijze gebruik maken om met elkaar in verbinding te komen, niet als indringers zullen worden beschouwd en dat hun accounts niet als verdacht worden gemarkeerd. De gigant onder leiding van Mark Zuckerberg heeft deze week aangekondigd dat de ‘gebruikers toegang tot de Torsite zullen kunnen hebben zonder verlies van de cryptografische bescherming’. Dit bericht is erg goed ontvangen in landen als Cuba waar het net wordt geblokkeerd en de inhoud wordt gecontroleerd van wat de gebruikers uploaden, uitwisselen of downloaden.

Meer Tor-tools
De laatste vijf jaar heeft Tor veel Cubaanse jongeren van dienst kunnen zijn met andere tools om de censuur te ontwijken, zoals de anonieme proxys. Verschillende gebruikers hebben dit bevestigd in een snelle rondgang bij een van de best bezochte internetlokalen van Havana. Gevestigd in de busterminal in het centrum biedt het kantoor van Nauta navigatie op het web aan voor 4,50 CUC per uur. Buiten verzekert Edgardo, een jongvolwassene die ‘sites afspeurt om games down te loaden en ook Facebook wil downloaden’, heel gelukkig te zijn met dit bericht. ‘Ik ben er blij mee want alles wat ik schrijf doe ik stiekem met een anoniem profiel’. Hij legt aan 14ymedio uit een account op Facebook te gebruiken om ‘in contact te komen met vrienden die vertrokken zijn en om mensen te leren kennen die Dota 2 spelen in andere delen van de wereld.’

Een oproep op een willekeurige site voor gamers: ‘Is er iemand in Havana geïnteresseerd om DOTA2 te spelen? Ik vertegenwoordig enkele van de beste DOTA 2 teams in Havana en zij willen zich graag bewijzen tegenover nieuwe teams. Dus als je iemand kent die Cuba bezoekt, schrijf naar demianflex@inbox.com. Wij heten goede Dota2 spelers om tegen ons te spelen.

Een oproep op een willekeurige site voor gamers: ‘Is er iemand in Havana geïnteresseerd om DOTA2 te spelen? Ik vertegenwoordig enkele van de beste DOTA 2 teams in Havana en zij willen zich graag bewijzen tegenover nieuwe teams. Dus als je iemand kent die Cuba bezoekt, schrijf naar demianflex@inbox.com. Wij heten goede Dota2 spelers om tegen ons te spelen van harte welkom.

Middel tegen censuur
Het grootste voordeel van de overeenkomst van Tor en Facebook is er voor personen die contacten leggen via netwerken op het werk of in onderwijsinstellingen. Claudia werkt in een filiaal van het Cubaanse kunstinstituut van de staat ICAIC waar ze toegang heeft tot internet. ‘Het is voor ons verboden sociale netwerken te gebruiken, maar de verleiding is groot’, zegt ze. Met de nieuwe functionaliteit kan die beperking wellicht worden omzeild. De officiële ondersteuning van Facebook aan Tor kan andere bedrijven in Silicon Valley stimuleren dit voorbeeld te volgen en maatregelen te nemen die gebruikers kunnen helpen in landen met strenge censuur. Veel Cubanen wachten dat moment met spanning af.

Reactie
Het artikel wordt gevolgd door enkele commentaren van bezoekers. De blogger Yoani Sanchez reageert op de kritiek dat dit soort artikelen voor de machthebbers in Cuba een uitnodiging kunnen zijn om in te grijpen.

FezFernandez 05/11/2014 a las 07:50
Cubanen gebruiken al langer Tor. Dit bericht hierboven lijkt meer bedoeld om de dictatoriale regering van Cuba attent te maken op de mogelijkheden hoe men in Cuba op Facebook kan komen
yoanisancheznewyork2013Yoani Sánchez 05/11/2014 a las 08:35
Het is waar dat we al langer Tor kunnen gebruiken. Ik heb zelf deze tools herhaaldelijk aanbevolen bij activisten en jonge Cubanen. Maar als u dit bericht nog eens leest zult u ontdekken dat het verschil is dat we vanaf nu deze tool kunnen gebruiken met de garantie dat Facebook ons niet langer zal benaderen als een ‘verdachte account’ en dat alle interacties op dit sociaal medium beschermd zullen worden.
Uw argument om liever hierover te zwijgen om daardoor de overheid niet te voorzien van deze informatie, bevalt me niet. Het argument lijkt sterk op dat wat de officiële propaganda ons steeds toeschreeuwt ,namelijk ‘de vijand niet in de kaart te spelen.’ Journalisten moeten spreken over alle thema’s in de werkelijkheid en geen artikelen publiceren met zaken die we al lang kennen. Dank voor uw commentaar.

Bron
* 14ymedio, 4 november 2014
Noot

* Onion routing (OR) is een techniek voor anonieme communicatie via een computernetwerk. Berichten worden herhaaldelijk versleuteld en vervolgens verzonden via verschillende netwerknodes genaamd onion routers. Het valt te vergelijken met het pellen van een ui: elke onion router verwijdert een laag van encryptie om de navigatie-instructies te ontdekken en stuurt het bericht naar de volgende router, waar dit wordt herhaald. Dit voorkomt dat intermediaire nodes in het netwerk de herkomst, bestemming, en inhoud van het bericht kunnen achterhalen. Onion routing werd ontwikkeld door Michael G. Reed (voorheen van Extreme Networks), Paul F. Syverson en David M. Goldschlag en in 1998 gepatenteerd door de United States Navy. Het Tor-netwerk is de meest gebruikte technologie die op onion routing gebaseerd is.

Plaats een reactie