Spanning VS – Venezuela geen belemmering dialoog VS – Cuba

De Amerikaanse delegatieleider bij de gesprekken met Cuba, Roberta Jacobson, vertrekt morgen naar Havana om de bilaterale dialoog voor te zetten die moet leiden tot herstel van de diplomatieke relaties tussen beide landen. De VS hebben gisteren via een anonieme woordvoerder laten weten dat de toenemende spanningen tussen de VS en de Venezolaanse regering de normalisering van de betrekkingen niet in de weg hoeven te staan. Ondertussen groeit de steun bij Republikeinen en Democraten voor het Cubabeleid van Obama.

Fidel's steunverklaring aan Maduro in de partijrkant Granma van 10 maart jl.

Fidel’s steunverklaring aan Maduro in de partijkant Granma van 10 maart jl.

De Cubaanse regering liet eerder weten, o.a. via een brief van oud-president Fidel Castro gepubliceerd in de partijkrant Granma, de Venezolaanse president Nicolás Maduro voluit te steunen nadat de VS maatregelen hadden afgekondigd tegen het land. De Verenigde Staten noemden Venezuela maandag jl. een ernstige bedreiging en kondigden sancties af tegen zeven Venezolaanse regeringsfunctionarissen. Zij zouden corrupt zijn en de mensenrechten hebben geschonden. President Obama riep Venezuela ook op alle politieke gevangenen vrij te laten. Volgens het Witte Huis waren de maatregelen niet bedoeld om de Venezolaanse economie of energiesector schade toe te brengen. De linkse Venezolaanse president Maduro zegt dat de VS hem ten val wil brengen. De Amerikanen zouden een “economische oorlog” voeren, die zorgt voor schaarste. Critici van Maduro zeggen dat die schaarste komt door economisch mismanagement. Ook had het olieland last van de dalende olieprijs. De verklaring dat Venezuela een ernstige bedreiging is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten wordt gezien als een opmaat naar meer sancties. Volgens deskundigen is in het verleden bij landen als Iran en Syrië dezelfde procedure gevolgd. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het land snel op de acties van de VS zal reageren.

Venezolaanse militair: 'Kun je zien of de Amerikanen al geland"  zijn?' "Ik kan het niet zien. Er staan teveel Cuabenen in de weg'. Tekening: Santana

Venezolaanse militair: ‘Kun je zien of de gringo’s  al geland zijn?’
‘Ik kan het niet zien. Er staan teveel Cubanen in het zicht’.
Tekening: Santana

Professioneel
De anonieme functionaris van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten natuurlijk wel ‘teleurgesteld’ te zijn over de uitgesproken steun door Cuba voor Venezuela maar niet ‘verrast’ omdat het land ‘al sinds lang een bondgenoot van Venezuela is’. De gesprekken tussen de VS en Cuba beginnen aanstaande maandag, op een moment dat Venezuela steun zoekt voor haar beleid tegenover de VS. Dit weekend komen de ministers van Buitenlandse Zaken van Unasur (Unión de Anciens Suramericanas – Unie van Oud-Zuidamerikaanse Staten) in Ecuador bijeen, drie dagen voordat de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) in Washington over dit thema spreken. Vidal maakt zich daar geen zorgen over, sprak de hoop uit dat de bilaterale gesprekken zullen worden voortgezet, ‘professioneel, hoffelijk en met respect’ en dat deze niet sterk zullen worden beïnvloed door wat er op ‘een bijeenkomst van Unasur over Venezuela zal gebeuren. Argentini’ê, Ecuador, Cuba, Bolivia en Nicaragua hebben hun steun uitgesproken voor Venezuela vanwege de Amerikaanse maatregelen tegen dit land.

President Maduro van Venezuela

President Maduro van Venezuela

Zwarte lijst
Een andere anonieme bron van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, liet dit weekend aan persbureau Reuters weten dat de VS zo snel als mogelijk een beslissing zullen nemen over de vraag of Cuba verwijderd moet worden van de lijst van landen die het terrorisme promoten. De snelheid waarmee dit gebeurt zou samen hangen met informatie die Cuba zou moeten overleggen. In Cuba wonen enkele Amerikaanse burgers die op de vlucht zijn voor de Amerikaanse justitie, soms voor zeer gewelddadige misdaden.

Steun voor Obama
Uit een nationaal opinieonderzoek blijkt intussen dat de steun voor Obama’s Cubabeleid zowel bij de Republikeinen als de Democraten, groeit. Een meerderheid van de Amerikanen namelijk 64%, wil nu dat er een einde komt aan het Amerikaans embargo tegen Cuba. Dat geldt voor 74% van de Democraten en 51 % van de Republikeinen. Van de Republikeinen jonger dan 50 kiest 64 % voor politieke veranderingen in de relatie tussen beide landen.

Bronnen
* Diverse persbureaus

Plaats een reactie