Cuba: pretpark waar iedereen naar toe wil

logo-obama-reis-cubaDe veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Ben Rhodes, sluit een ontmoeting tussen president Obama en oud-president Fidel Castro uit. Rhodes speelt achter de schermen een hoofdrol bij het aanstaande bezoek van de Amerikaanse president aan Cuba. Ter voorbereiding van dit bezoek op 21 en 22 maart aanstaande, treft u de komende dagen artikelen aan waarin dit historische bezoek vanuit diverse gezichtspunten wordt belicht. Hier komt de Cubaanse schrijver van (politie)romans Leonardo Padura aan het woord. Hij zegt: ‘Elke bijdrage aan het wegnemen van spanningen is positief’.
======================================================================

leonardo-padura_cover-los-perros-apr2014

Leonardo Padura en de cover van zijn laatste roman die handelt over de dood van Trotski

De Cubaanse auteur Leonardo Padura beoordeelt het aanstaande bezoek aan Cuba van Barack Obama, de president van de Verenigde Staten, als positief en hij denkt dat het voor de relatie tussen beide landen, die altijd ‘erg traumatisch’ is geweest, een ‘keerpunt’  betekent. ‘We maken een heel bijzonder moment mee: Obama komt, de Rolling Stones komen, er komt een honkbalteam, Chanel komt…  Het is hier veranderd in een soort pretpark waar iedereen naar toe wil’, zegt Padura schertsend in uitspraken tegen persbureau EFE in Havana. De auteur van El hombre que amaba a los perros, een roman over Trotzki, zegt dat het nieuws van de komst van Obama, gepland voor 21 en 22 maart van dit jaar, hem heeft verrast en dat hij het verwelkomt als een ‘heel goede zaak’. ‘Ik denk dat we elke bijdrage aan het wegnemen van spanningen, aan het bevorderen van toenadering, aan meer begrip en uiteindelijk aan een beter leven voor de Cubanen, moeten verwelkomen als positief’, zegt hij stellig.

jorge-perugorría-speelt-Mario Conde

Jorge Perugorría (met blauw shirt) speelt de rol van politiecommissaris Mario Conde in de televisieserie die Paduro schreef.

Hij voegt eraan toe dat het bezoek van de president van de Verenigde Staten aan Cuba ‘een keerpunt betekent. De relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is altijd erg traumatisch geweest en als men dit trauma overwint en de weg inslaat naar feitelijke normalisatie van de betrekkingen, zal dat voor de hele wereld profijtelijk zijn, en in het bijzonder voor ons, de Cubanen’. Leonardo Padura nam in februari jl. in Havana deel aan de Jueves Culturales, een door de Spaanse ambassade in Cuba opgezet cultureel programma, dat bij die gelegenheid gehouden werd naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Padura’s creatie Mario Conde, de hoofdpersoon in zijn politieromans.
Behalve Padura zat ook de acteur Jorge Perugorría in het programma. Hij speelt de rol van Mario Conde in de film en de televisieserie Las cuatro estaciones die dit jaar uitkomen onder regie van de Spaanse cineast Félix Viscarret. Zoals Perugorría tegen EFE zei, heeft het bezoek van Obama ‘bij de Cubanen een soort toekomstverwachting gewekt’ en hij heeft er vertrouwen in dat door het bezoek de betrekkingen tussen beide landen zullen veranderen en blijvend zullen verbeteren.

Wederzijds begrip

rolling-stones.podium

Ondertussen is even buiten Havana de bouw van het podium voor het concert van de Rolling Stones op 25 maart a.s. begonnen

‘Ik dacht dat ik dat (het bezoek van de president van de Verenigde Staten) nooit zou meemaken. Toch is het sneller gegaan dan we ons konden voorstellen. Sinds de legendarische verklaring van 17 december 2014 is er zoveel gebeurd, en zo snel. Obama komt en ik vind het geweldig dat dit plaatsvindt en dat beide landen deze weg inslaan van wederzijds begrip en genormaliseerde betrekkingen’, verklaart Jorge Perugorría.

Bron
* Diario de Cuba, 26 februari 2016

Link
* Schrijver Leonardo Padura: geen handige rakker of opportunist, verscheen op 1 augustus 2015 op deze Cubaweblog

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s