De Via Obama of Obamaweg (1)

logo-obama-reis-cubaIn een brief heeft de Amerikaanse president Barack Obama de mensenrechtengroep Damas de Blanco laten weten: ‘Jullie zijn een inspiratie voor de mensenrechtenbeweging op deze wereld.’ Verwacht wordt dat president Obama ondanks weerstand van de regering in Havana, zondag een ontmoeting heeft met leden van Cubaanse mensenrechtengroepen. Ter voorbereiding van dit bezoek op 21 en 22 maart aanstaande, treft u de komende dagen artikelen aan waarin dit historische bezoek vanuit diverse gezichtspunten wordt belicht. Vandaag en morgen leest u hier een reportage van Zunilda Mata over de voorbereidingen van Obama’s bezoek in Havana.

========================================
Toen paus Franciscus voor de eerste keer naar Cuba kwam, werd de route die de paus in Havana zou afleggen al gauw in de volksmond Via Sacra genoemd. Gevels van huizen werden geschilderd en het wegdek op diverse plaatsen gerepareerd zodat de bisschop uit Rome niet zou worden geconfronteerd met de afgebladderde gevels en de ontelbare gaten in het wegdek op zijn route. Bij de ontvangst van Obama wordt de stad opnieuw opgemaakt en krijgen de bewoners in de directe omgeving te horen hoe zij zich moeten gedragen. Een ouder partijlid (‘ik hou niet van honkbal en ik hou niet van Obama’) zegt tegen Zunilda Mata van de website 14ymedio, ‘dat al die oproepen hem doen denken aan de jaren zeventig toen ze dat soort dingen deden voor presidenten uit het Oostblok die op bezoek kwamen.’ Hier volgt haar reportage over de Via Obama/ de Obamaweg.

stadion-Latinoamericano-maart2016

Stadion Latijns-Amerika wordt opgeknapt

De Obamaweg bevat ook het Stadion Latijns Amerika waar de Amerikaanse president dinsdag over een week een partijtje honkbal zal bijwonen tussen de Cubaanse selectie en de Amerikaanse Tampa Bay Rays. In de omgeving van dit stadion in Cerro lopen de verwachtingen en de spanningen al op. De uitnodigingen voor deze historische match zijn al verdeeld onder de leden van de Cubaanse Communistische Partij, de jeugdbeweging Unie van Jonge Communisten en de Studentenbond FEU. ‘We moeten gaan want het is opdracht van de partij,’ zegt Pascual (78 jaar) tegen 14ymedio, maar hij voegt er aan toe: ‘ik hou niet van honkbal en niet van Obama.’ In zijn partijafdeling is de opdracht verspreid vroeg te gaan en ‘de discipline de volledige tijd vast te houden.’ Ironisch voegt hij er aan toe dat deze oproepen doen herinneren aan ‘de jaren zeventig toen we dit soort dingen deden voor de presidenten in het Oostblok’. Arbeiders in fabrieken en bedrijven zijn opgeroepen ‘solidariteit te tonen, maar zonder Amerikaanse vlaggen en niet de afbeelding van Obama mee te dragen,’ zegt een medewerkster van een bankfiliaal. ‘Men heeft ons opgedragen dat we hem zullen welkom heten met respect, maar zonder tekenen van al te veel affectie,’ aldus de dame.

Zwarthandel
Voor 7 convertibele peso’s is het mogelijk op de zwarte markt aan uitnodigingen te komen voor de wedstrijd, eigenlijk bestemd voor belangrijke kaderleden en overheidsdienaren. ‘Nu kopen voordat de prijzen de lucht invliegen,’ zegt een illegale verkoper in de omgeving van het stadion. Hij heeft een dozijn kaartjes in voorraad. ‘Het maakt niet uit of je achteraf in de engelenbak terechtkomt,’ zegt de verkoper tegen een jongeman die aarzelt omdat hij een kaartje krijgt aangeboden ver van het speelveld gelegen. ‘Ga je voor de wedstrijd of wil je Obama zien?,’ vraagt de handelaar hem. Dankzij Obama is er bovendien een wonder gebeurd. Het stadion krijgt nu een wifinetwerk met een verbinding met internet. Deze zondagochtend verzamelen zich al jongeren in de omgeving en proberen de verfspatten die van de steigers vallen, te ontwijken. ‘Het geld van deze opknapbeurt komt van het team van Tampa Bay Rays, die wilden niet in een bouwval spelen,’ zegt een buur in het vlakbij gelegen Latinopark.

bezoek-obama-capitool-renovatie

Wegwerkzaamheden bij het Capitool in Havana

Verwaarloosd
Een oude dame die op de Avenida 20 de Mayo loopt, een straatnaam die verwijst naar de oprichting van de Republiek Cuba, klaagt dat ‘daar waar ik woon hij niet langskomt. Atarés (een buurt dichtbij het stadion, redactie) blijft een ramp, de huizen daar zijn zo verwaarloosd dat je dat niet oplost met wat verf.’ Naast haar zit een vrouw die via het draadloze netwerk en een imo-app haar dochter in de VS vertelt hoe haar vader op dit moment de lichtmasten van het stadion een verfje geeft. Zij zegt: ‘Ik hoop dat iemand me filmt en me daar ziet en me een contract wil aanbieden,’ grapt de vader tijdens een rustpauze.

Bron
* Zunilda Mata, 14ymedio, 13 maart 2016

Een gedachte over “De Via Obama of Obamaweg (1)

  1. Pingback: Voorbij de Via Obama in Cuba - krullebel

Plaats een reactie