Cubaanse media melden groei landbouw van 17,6%

De Cubaanse media melden voor het eerste trimester van dit jaar een groei in de landbouwproductie van 17,6%, vergeleken met dezelfde periode in 2013. Maar ‘interne en externe problemen’ blijven de productiestijging bemoeilijken.

De groente- en voedseloogst bedroeg 1,93 miljoen ton, maar bereikte daarmee nog niet de opbrengst van 1,95 miljoen van het topjaar 2007, aldus deskundigen van het Cubaanse Bureau voor Statistiek en Informatie (ONEI). De productiestijging werd bereikt ondanks de dalende aardappeloogst, de citrussector die zich niet herstelde en de tomaten en uien-oogst die onder de verwachting bleef. De media in Cuba wijzen op sectoren zoals rijst, bonen en maïs waar sprake was van een ‘een tendentie tot groei’.

'De ware vriendschap' Fragment uit het verslag van Fidel Castro over het korte bezoek dat de Venezolaanse president Madurao hem vorige week bracht. Ze maakten o.a. een autorit door de streek. Citaat: 'Terwijl we een autorit maakten in deze streek die veelbelovend is op het gebied van de voedselproducties, ontmoeten we twee compañeras. Ik vroeg hen of ze mijn gast kenden. Zij keken hem goed aan en zeiden: ‘President Maduro’, en ze lachten nieuwsgierig. Ik vroeg wat voor opleiding ze hadden genoten. De jongste zei: 'Twaalfde graad.’ De ander, jonger en sterk zei dat ze was afgestudeerd in Lichamelijke Opvoeding en Sporten, een sector waar ze ook jaren had gewerkt. Tenslotte vroeg ik hen of ze in Venezuela zouden willen werken en de twee antwoordden enthousiast: ‘Ja, natuurlijk.’  Volledige Engelse tekst van het verslag van Fidel Castro in o.a. de partijkrant Granma.

‘De ware vriendschap’
Fragment uit het verslag van Fidel Castro over het korte bezoek dat de Venezolaanse president Maduro hem vorige week bracht. Ze maakten o.a. een autorit door de streek.
Citaat: ‘Terwijl we een autorit maakten in deze streek die veelbelovend is op het gebied van de voedselproducties, ontmoetten we twee compañeras. Ik vroeg hen of ze mijn gast kenden. Zij keken hem goed aan en zeiden: ‘President Maduro’, en ze lachten nieuwsgierig. Ik vroeg wat voor opleiding ze hadden genoten. De jongste zei: ‘Twaalfde graad.’ De ander, jonger en sterk zei dat ze was afgestudeerd in Lichamelijke Opvoeding en Sport, een sector waar ze ook jaren had gewerkt. Tenslotte vroeg ik hen of ze in Venezuela zouden willen werken en de twee antwoordden enthousiast: ‘Ja, natuurlijk.’

Oude en nieuwe fouten
Ze wijzen op de ‘interne en externe problemen’ waarmee de landbouwsector in deze periode werd geconfronteerd zoals de prijsstijging van materialen, machines, investeringen, veevoeder en brandstoffen en de onmogelijkheid om internationaal krediet te krijgen vanwege het Amerikaans embargo. Ook wordt het effect genoemd van ‘ontoereikende interne factoren zoals oude en nieuwe fouten, zowel op macroniveau als op het niveau van de productieplekken zelf.’ Voor de sterk gestegen voedselprijzen op het eiland, wordt gewezen naar de relatie met de productie die tot nu toe ‘onvoldoende’ is. Eén van de hervormingen van de regering van Raúl Castro betrof de overdracht van onbewerkte landbouwgrond percelen aan kleine boeren, maar tot nu toe blijven de gewenste resultaten daarvan uit

Fidel in gesprek met president Maduro

Fidel in gesprek met president Maduro, 19 augustus 2014

Bron
* Diverse internationale persbureaus
Link

* Volledige Engelse tekst van het verslag van Fidel Castro in o.a. de partijkrant Granma.
*  De productiecijfers zijn afkomstig uit een reportage van René Tamayo op de website en in de krant Juventud Rebelde met de titel ‘Het platteland schenkt leven’.  Daar vindt u ook officieel cijfermateriaal over de productie sinds 2007.

Plaats een reactie