Documenten onthullen nauwe samenwerking tussen Videla – en Castroregime

De Argentijnse parlementariër Cornelia Schmidt-Liermann heeft president Cristina Fernández de Kirchner gevraagd haar afkeuring uit te spreken over de samenwerking tussen de regimes van Fidel Castro en de fascistische dictator Jorge Videla. Vorige week werden geheime telegrammen gepubliceerd waarin de steun van Fidel Castro voor Videla bleek bij stemmingen in de VN. Cornelia Schmidt-Liermann wil eenheid bij de bescherming van mensenrechten en samenwerken opdat ‘er nooit meer dictaturen zullen zijn, noch van links, noch van rechts’. De feiten werden bekend omdat de Argentijnse regering documenten over de periode van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) openbaar maakte.

Lijken in de kast van de dictatruen van Cuba en Argetinie

Dictaturen met lijken in de kast over de samenwerking tussen Videla en Castro

In een telegram van 20 april 1977 geeft de Argentijnse regering haar ambassadeur in Havana toestemming ‘om tot een uitruil van stemmen over te gaan’ voor de herverkiezing van Argentinië in de Sociaal-Economische Raad (ECOSOC) van de VN. Fidel verzoek op zijn beurt om steun bij Videla zodat Cuba in de Uitvoerende Raad van de Wereldgezondheidsorganisatie zou worden gekozen.

Citaat: ‘Wat betreft het verzoek om steun van Cuba bij de herverkiezing van dit land in de Uitvoerende Raad van de WHO, geven wij toestemming om het Ministerie van Buitenlandse Zaken te verzoeken om een uitruil van stemmen ten gunste van de herverkiezing van ons land voor de ECOSOC en verzoeken we langs deze geïnformeerd te worden over de resultaten’, aldus de letterlijke tekst van het telegram getekend door Fernando L.M. Ricciard van het Departement van Internationale Relaties van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Argentinië. De telegrammen worden als ‘spoedeisend’ en ‘geheim’ omschreven. Op 12 september laat de Argentijnse ambassadeur in Havana, Francisco Molina Salas weten: ‘Cubaanse steun ECOSOC officieel’. In een ander telegram nodigt Fidel Castro de Argentijnse president Jorge Videla uit om deel te nemen aan de Zesde Top van de Beweging van Niet-Gebonden Landen in Havana op een moment dat in Argentinië vervolging, arrestaties, moorden en marteling op duizenden mensen plaatsvinden.

Nobelprijswinnaar  Pérez Esquivel

Nobelprijswinnaar Pérez Esquivel

Reacties Argentinië
De Argentijnse politieke wereld zwijgt over de onthulde feiten wellicht omdat de bewondering voor Cuba en Fidel Castro in Argentinië zeer groot is. El “Che” Guevara was een Argentijn. De Nobelprijswinnaar van de Vrede1980,  Adolfo Pérez Esquivel, slachtoffer van de Videla-dictatuur en een graag geziene gast van de machthebbers in Havana, heeft na twee dagen nog steeds geen reactie gegeven.

Fidel Castro met de leidster van de Argentijnse groepering Moeders van de Plaza de Mayo, Hebe Bonafini

Fidel Castro met de leidster van de Argentijnse groepering Moeders van de Plaza de Mayo, Hebe Bonafini

Ook mensenrechtenorganisaties in Argentinië doen er het stilzwijgen toe. In Buenos Aires liet de openbare aanklager tegen de militaire junta’s weten ‘verrast’ te zijn, maar de details van de berichten niet te kennen. Wel liet Julio César Strassera weten dat deze zaken op het moment van de processen niet bekend waren.

Reacties Cuba
Op Cuba hebben mensenrechtenactivisten met verontwaardiging gereageerd, maar niet altijd met verbazing. Zo zei Elizardo Sánchez, voorzitter van de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening: ‘Dat verbaast me niks, want vogels met dezelfde veren vliegen samen. Alle dictaturen lijken op elkaar.’ En Antonio Rodiles, directeur van de oppositiegroepering Estado de SATS, zei dat ‘het geen nieuws is dat Havana heeft gepacteerd met iedereen die haar politiek dividend in ruil gaf.’ (…) ‘Zij die het castrisme altijd verdedigen als een voorbeeld van ‘verzet’ en ‘waardigheid’ zouden uitleg moeten vragen voor deze speciale allianties, zeker degenen die slachtoffer werden van de Argentijnse dictatuur.’

Videla (links) en Fidel Castro

Videla (links) en Fidel Castro

En de voorman van Partido Arco Progresista, Manuel Cuesta Morúa, benadrukt dat er meer vaak verborgen voorbeelden zijn van geschiedenissen waarbij dictaturen van verschillende kleur het op een akkoordje gooien. ‘Wij hebben het recht alles te weten want wij worden er steeds van beschuldigd samen te werken met rechts. Dit zijn belangrijke thema’s voor het grote debat dat in Cuba naderbij komt,’ aldus de sociaaldemocratische activist. Rodiles hoopt dat de Argentijnse president Cristina Fernández Havana om uitleg zal vragen.

EEn bericht van de Argentijnse ambasaade in Havana waarin gemeld wordt dat de deal met het regime  in Havana rond is

Telegram van het Argentijns Ministerie van Buitenlandse Zaken waarin gemeld wordt dat de deal met het regime in Havana rond is en Argentinië met steun van Cuba kandidaat voor ECOSOC is.

Link
* Deze weblog publiceerde op 23 mei 2013 een artikel getiteld: Opmerkelijk bondgenootschap tussen Fidel Castro en Videla.
* Vier onthulde documenten over de samenwerking tussen de beide regimes.

Plaats een reactie