Díaz-Canel waarschuwt jeugd voor ‘valse consumptiebehoeften’

De Cubaanse vicepresident Miguel Díaz-Canel heeft tijdens een bijeenkomst van de officiële studentenbond Federación Estudiantil Universitaria (FEU) een oproep gedaan om ‘heersende culturele patronen die er bestaan’ ter discussie te stellen. Díaz-Canel benadrukte ook het belang van het ‘stimuleren van plekken van recreatie’ voor de jeugd. De officiële partij- en staatsinstanties hebben steeds meer moeite Cubaanse jongeren te betrekken bij hun activiteiten en het ‘revolutionair bewustzijn’ onder nieuwe generaties levendig te houden.

De vice-president spreekt de studenten toe

De vice-president spreekt de studenten toe

Ook riep Díaz-Canel op de rol van Cubaanse studenten ‘te heroverwegen en te identificeren’ tegen de achtergrond van een proces van globalisering dat vooral wordt gekenmerkt door ‘de toename van banale inhouden en de promotie van valse consumptiebehoeften,’ aldus het staatspersbureau Agencia de Información Nacional (AIN). Volgens dit verslag ‘spraken de studenten uitvoerig over hun eigen rol om dit inadequate consumptiegedrag te wijzigen evenals te zoeken naar alternatieve vormen van recreatie.’ De voorzitter van de FEU, Antonio Darias, riep op ‘de Cubaanse identiteit te verdedigen elk vanuit zijn eigen opleidingsinstituut.’ Ook waarschuwde hij voor culturele breuken tussen de generaties die ‘negatieve gevolgen kunnen voeden’. Alberto Periche van de Universiteit van Holguín, vroeg de wijze van vrijetijdsbesteding te herzien ‘zonder studenten bepaalde vormen van recreatie op te leggen of hen te verplichten bepaalde artistieke manifestaties bij te wonen.’ Tijdens de discussie werd erop gewezen dat andere manieren van recreatie niet slaapverwekkend en vol verboden mogen zijn en dat zaken dienen te worden uitgelegd omdat men anders de betekenis van bepaalde projecten niet begrijpt.

Jongeren in Havana hebben hun eigen hanglekken zoals de befaamde Calle G in de wijk Vedado

Jongeren in Havana hebben hun eigen hangplekken zoals de befaamde Calle G in de wijk Vedado

Liever een hangplek
De Cubaanse autoriteiten maken zich al langer zorgen over het gedrag van de jongere generatie. Hun betrokkenheid bij de officiële jongerenorganisaties van staat en partij wordt openlijk bediscussieerd. Veel jongeren geven de voorkeur aan hun eigen hangplekken en verzamelen zich zoals in Havana in de weekends aan de Calle G. Anderen brengen een groot deel van hun tijd door met het weliswaar illegale maar wijdverspreide El Paquete, het film- en muziekaanbod via usbsticks met vooral buitenlandse tijdschriften, muziekclips, films en clips. De vorige minister van Cultuur, Abel Prieto – adviseur van Raúl Castro – heeft al enige malen tegen El Paquete gewaarschuwd, maar ook laten weten dat een verbod ervan contraproductief is. Maar door de staat gecreeërde alternatieven worden door de meeste jongeren genegeerd. Abel Prieto was tijdens de bijeenkomst van de FEU een van de sprekers evenals de eerste secretaris van de jonge communisten Yuniasky Crespo en de huidige Minister van Cultuur, Julián González.

Bronnen
* Diario de Cuba en Juventud Rebelde
Link
Juventud Rebelde over de FEU-bijeenkomst
*  In dezelfde krant Juventud Rebelde staat een verslag van een ontmoeting van de leiders van de FEU met vertegenwoordigers van ministeries die met onderwijs te maken hebben.

Plaats een reactie