Cuba open voor dollar

logo-obama-reis-cubaCubanen kunnen voortaan een bankrekening in de VS openen. Ook kunnen meer Amerikanen op individuele wijze Cuba bezoeken en wordt het postverkeer hervat. Dat meldt het kabinet van president Obama enkele dagen voor zijn historisch bezoek aan het communistische eiland. De toenadering tussen beide landen was sinds 2013 onderwerp van geheime gesprekken, tot de presidenten Castro en Obama op 17 december 2014 bekend maakten de diplomatiek relaties te herstellen.  De Amerikaanse president Barack Obama brengt 21 en 22 maart een bezoek aan Cuba. Hij is de eerste Amerikaanse president die dat doet sinds Calvin Coolidge begin 1928. Obama’s bezoek markeert het einde van het beleid waarmee Washington het communistische eiland totaal wilde isoleren.

bandera-cuba-vs-jongen-shirt

De Amerikaanse departementen van Financiën en Handel hebben enkele concrete maatregelen toegelicht die moeten bijdragen tot soepeler handelsstromen tussen beide landen. Het wordt ook gemakkelijker om producten te importeren vanuit Cuba naar de VS. Obama’s adviseur Ben Rhodes, de belangrijkste architect van het nieuwe Cuba-beleid, zei dat Cuba zelf kan bevorderen dat de afgekondigde maatregelen meer effect sorteren. Zo zou de 10% belasting die nu nog geldt voor het inwisselen van Amerikaanse dollars in convertibele CUC’s (de deviezenmunt in Cuba, redactie) kunnen worden opgeheven en zouden Amerikaanse firma’s zonder tussenkomst van de Cubaanse staat, hun personeel moeten kunnen aanstellen. ‘Dit lijkt op een historische verandering,’ zegt James Williams, president van Engage Cuba, een organisatie die de normalisering van de handel en het reizen naar Cuba steunt. ‘De nieuwe maatregelen zullen een proces versnellen dat nu al onvermijdelijk is. En nu is het Congres aan zet om de klus af te maken en de wil en wensen van de meerderheid van het Amerikaanse volk te respecteren door een einde te maken aan de ban op handel en toerisme naar Cuba,’ aldus Williams.

Nieuwe vliegroutes
De VS hoopt met deze maatregel de vraag naar vliegtuigtickets naar Cuba aan te zwengelen. Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn van plan om de komende maanden rechtstreekse vluchten naar Cuba aan te bieden. In februari kwamen Washington en Havana overeen om het commerciële luchtvaartverkeer van de VS naar Cuba voor het eerst sinds vijftig jaar te hervatten. Er zouden 110 vluchten per dag worden uitgevoerd, waarvan 20 naar de Cubaanse hoofdstad Havana. Na de communistische staatsgreep van Fidel Castro in 1959 richtte het land zich op de Sovjet-Unie. In 1961 verbraken VS daarom de betrekkingen en stelde Washington een strikt handelsembargo in tegen Cuba.

old-timer-toeristenbus-malecon

Maatregelen op een rijtje
* Individuele reizen.

Niet langer is deelname aan een groepsreis vereist voor een bezoek van een Amerikaanse burger aan Cuba. Er blijft echter sprake van ‘people-to-people-contacts’; enkel en alleen alle dagen aan het strand verkeren is er (nog) niet bij.
* Bankmaatregelen.
Het bankverkeer met Cuba wordt versoepeld. Amerikaanse financiële instituties mogen nu ook Cubaans cash geld, travellercheques en dergelijke verwerken.
* Bankrekening.
Cubanen kunnen een rekening openen bij Amerikaanse banken. Dat kan vooral aantrekkelijk zijn voor Cubaanse schrijvers, kunstenaars en sportlieden.
* Transacties voor Cuba in derde-landen
Deze worden gedecriminaliseerd. Dat betekent dat er een einde komt aan de boetes die de VS oplegden aan niet-Amerikaanse bedrijven voor transacties met Cuba. O.a. ING en Paribas werden hiervan in het verleden slachtoffer. Ben Rhodes zelf zei hierover dat ‘Cuba daardoor uitgesloten werd van delen van de internationale financiële gemeenschap’. De nieuwe maatregelen moeten ook bijdragen tot ‘grotere efficiëntie en snelheid van de transacties tussen Cuba en de VS’. Amerikaanse toeristen kunnen nu zonder dat zij de kans lopen beboet te worden, Cubaanse producten (rum) vanuit Europa invoeren in de VS.  Schepen die een geautoriseerde vracht naar Cuba vervoeren mogen voortaan ook doorreizen naar een andere haven met een ander deel van hun lading.
* Amerikaanse bedrijven
Amerikaanse bedrijven kunnen Cubanen met een Cubaanse nationaliteit aantrekken om in de VS te werken zonder dat daarvoor extra betalingen worden verricht aan de Cubaanse regering. Sportlieden, kunstenaars en anderen die de vereiste visa hebben, kunnen in de VS werken en er een salaris verdienen hoger dan de minimale uitkering die men nu ontvangt voor de dagelijkse kosten van levensonderhoud. De honkbalbond Major League Baseball overlegt al met Cubaanse spelers over directe en persoonlijke contracten met Amerikaanse teams waardoor er ook een einde kan komen ‘deserties’ van vooral sportmensen.
* Bedrijven in Cuba.
Al eerder werden de regels voor Amerikaanse bedrijven om kantoren te openen in Cuba versoepeld. Amerikaanse Telecombedrijven kregen al toestemming relaties met Cubaanse zusterbedrijven aan te gaan. correos-cuba-brievenbusNu mogen ook ondernemers die post, vrachtgoed en transportdiensten leveren in Cuba aanwezig zijn en eventueel een joint-venture of franchise opzetten met Cubaanse individuen of bedrijven.
* Export.
Amerikaanse bedrijven mogen goederen exporteren en doorvoeren naar Cuba om hun kantoren te kunnen vestigen en in te richten. De VS zullen van geval tot geval beoordelen welke producten uit de VS in Cuba kunnen worden ingevoerd waarbij vooral gekeken wordt of deze een steun betekenen voor de jonge particuliere sector in Cuba.
* Beurzen.
Cubanen komen nu in aanmerking voor studiebeurzen en prijzen in de VS.
Gisteren gingen de nieuwe maatregelen in.

Linken
De Spaanse krant El Pais bericht over de nieuwe maatregelen
* Engage Cuba stelde een tijdlijn samen waarin vanaf 17 december 2014 alle feiten worden vermeld die van belang zijn bij het proces van toenadering tussen Cuba en de VS.

Bijlage
Document (4pgs) met  de maatregelen  van het Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) en het Department of Commerce’s Bureau of Industry and Security (BIS) in Washington, 15 maart 2016.

Plaats een reactie